Search
Close this search box.

تست vemp چیست و چه کاربردی دارد؟ 4 نکته در مورد تست vemp

تست vemp

تست vemp مخفف vestibular evoked myogenic potential، یکی از آزمایش های بررسی سرگیجه ناشی از گوش میانی است. تست ومپ یک تکنیک ارزیابی نوروفیزیولوژیک جهت تعیین عملکرد ارگانهای اتولیتی ( اوتریکول و ساکول ) در گوش داخلی است. این تست تکمیل‌کننده نتایج تست های کالریک و تست های دهلیزی گوش داخلی است.

در واقع ما در گوش داخلی خود بخش‌هایی داریم که تعادل ما را برقرار می سازند. این بخش ها شامل سه مجرای نیم دایره ای و دو ارگان اتولیتی به نام ساکول و اتریکول می باشد. ادیولوژیست جهت بررسی سلامت هر یک از این بخش ها آزمون هایی در اختیار دارد مثلاً جهت بررسی سه مجاری نیم دایره ای، تست کالریک و vng انجام می شود.

جهت بررسی سلامت اوتریکول و ساکول تست ومپ انجام می گیرد.

تست vemp دو زیر مجموعه دارد: 1- OVEMP که سلامت اوتریکول و عصب دهلیزی فوقانی را بررسی میکند.

2- CVEMpکه سلامت ساکول و عصب دهلیزی تحتانی را مشخص میکند.

با بررسی نتایج این تست بیماری هایی مثل منییر، نوریت وستیبولار، اتواسکلروز ، MS و superior canal dehisence مشخص می گردند. اجرای آزمون cvemp توسط بیمار بسیار ساده و ایمن است.

دیگر اطلاعات مرتبط با تست vemp

تست VEMP با انقباضات عضلات استرنوکلیودوماستوید گردنی فرد قابل اجراست.

پس این آزمون در افراد سخت ازمون مانند افراد بالای شصت سال که نمی توانند به خوبی این عضلات را منقبض نگه دارند و بیماران کمایی قابل اجرا نمی باشد. در این آزمون ادیولوژیست از شما می‌خواهد روی یک تخت دراز بکشید و الکترودهایی روی عضلات گردنی جناغ سینه و پیشانی شما نصب می کند و همزمان که صدایی کلیک مانند را توسط دستگاه در گوش شما پخش می کند. سپس از شما می خواهد که سر خود را اندکی بالا بیاورید و چند ثانیه در این وضعیت نگه دارید تا ثبت انجام گیرد.

در مدل دیگر انجام این تست از شما خواسته می شود روی یک تخت بنشینید سر خود را کاملاً پایین آورده و سپس به آرامی به سمت چپ یا راست بچرخانید طوری که عضلات گردنی شما منقبض شود در این حالت نیز الکترودهایی به شما متصل می گردد و صدای کلیک مانند در گوش شما به صورت همزمان پخش می شود تا ثبت انجام گیرد.

در این حالت روی نمایشگر شنوایی شناس امواجی نقش می بندند که از لحاظ علمی معنادار هستند.

جالب است بدانید این آزمون در کسانی که دارای کم شنوایی عمیق هستند نیز قابل اجرا است فقط ادیولوژیست باید آگاه باشد که کم شنوایی انتقالی به هر میزان قادر است نتایج این آزمون را مخدوش کند.

تست vemp در تست سرگیجه چه کاربردی دارد؟

عملکرد اولیه ی سیستم دهلیزی حفظ تعادل و ثبات خیره شدن است. اعضای حسی دهلیز شامل مجاری نیم دایره ای و اندام های اتولیت، شتاب سر و تغییرات جاذبه را تشخیص می دهد. آزمایش یا تست VEMP یکی دیگر از تست های مربوط به سرگیجه و تعادل است. در این تست کارآیی عصب وستیبولار، ساکول و… بررسی می شود. VEMP به دو گروه تقسیم می شود: نوع گردنی و نوع چشمی.

اساس نوروفیزیولوژیک تست vemp

مطالعات نوروفیزیولوژیک نشان می دهد که سیستم دهلیزی، خصوصا ساکول به صوت حساس است. در بسیاری از موجودات غیز پستاندار، ساکول جزء اولیه یا ثانویه ی شنوایی است. اگرچه در پستانداران، حلزون به جای ساکول عضو شنوایی محسوب می شود اما ثبت اطلاعات از نورون های دهلیزی در برخی پستانداران مانند موش، میمون، گربه نشان داد که این نورون ها به تحریکات صوتی با فرکانس و شدت مشابه با محدوده ی شنوایی انسان، پاسخ می دهند.

کاربرد تست VEMP در نوزادان و کودکان

این تست به عنوان ابزاری جهت بررسی مسیرهای ساکول، عصب وستیبولار تحتانی، هسته وستیبولار و عضله استرنوکلیدوماستوئید در کودکان کاربرد دارد. اگرچه میزان تون عضلانی در نوزادان ضعیف است اما می توان این پاسخ را حتی در نوزادان ثبت نمود. نکته مهم در ثبت پاسخ نوزادان و کودکان این است که بتوانیم سطح مورد نیاز از انقباض عضله را حین تست حفظ نماییم. برای اینکار باید به والدین آموزش دهیم و نیاز به کمک یک نفر داریم تا در حین تست این بخش را کنترل نماید. پاسخ VEMP در کودکانی با افت عمیق مادرزادی نیز قابل ثبت است که نشان دهنده ی منشاء وستیبولار این پاسخ و بیانگر این نکته است که ساکول نسبت به محرک صوتی با شدت بالا پاسخ می دهد. تست VEMP برای کودکان در کلینیک سرگیجه قابلیت انجام دارد.

دیگر کاربردهای تست vemp

در اختلالات گوش داخلی: چون MRI و CT نمیتوانند نوع اختلال گوش داخلی را مشخص نمایند. اما شاید بتوان از VEMP برای بررسی باقیمانده عملکرد ساکولووستیبولار در بیماران با اختلالات گوش داخلی بهره برد.

در سندرم LVA: در این اختلال به دلیل حساستر بودن وستیبول نسبت به صدا و تغییرات فشار گوش داخلی، پاسخ VEMP دارای دامنه بیشتر و آستانه پایینتری است.

در کاشت حلزون: دو مشکل پس از عمل کاشت حلزون ممکن است رخ دهد

اول اینکه ارگان وستیبولار به دلیل ترومای ناشی از رود الکترود حسن عمل ممکن است آسیب ببینید که شامل فیبروز ارگان وستیبولار و اوستئوژنز نرون ها است.

دوم، تحریک الکتریکی که کاشت حلزون ارسال میکند ممکن است علاوه بر عصب شنوایی، باعث تحریک عصب فاسیال یا عصب دهلیزی شود که به علت پخش شدن جریان است.

براین اساس می توان از تست VEMP جهت ارزیابی میزان پخش جریان به عصب وستیبولار تحتانی استفاده نمود.

پاسخ تست VEMP در کودکان مبتلا به بیماریهای نورولوژیک

در کودکانی که به علل مختلف (فلج مغزی یا ضایعات مغزی) قادر به حفظ تون مناسب عضلات گردن نیستند، پاسخ تست VEMP ثبت نخواهد شد. حتی اگر مسیر ساکول و عصب وستیبولار تحتانی فرد سالم باشد. بنابراین در این افراد شاید بتوان از پاسخ تست VEMP به عنوان ارزیابی آبجکتیو از hypertonicity یا hypotonicity عضلات استفاده نمود.

سرور فتحی

سرور فتحی

سرور فتحی بیرانوند متخصص شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و مدیر کلینیک شنوایی سنجی، تجویز سمعک و سرگیجه آریاشهر مولف کتاب” توانبخشی شنوایی و زبان آموزی کودکان زیر۷سال دارای تقص شنوایی” و با سابقه ی 10 سال فعالیت در زمینه شنوایی شناسی ، تجویز سمعک و سرگیجه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *