همراه : ۵۳۸۹۴۶۵ ۰۹۱۲

شعبه آریاشهر: ۴۴۹۶۵۲۸۱ (۰۲۱)

آزمایش شنوایی سنجی یا ادیومتری در تهران

آزمایش شنوایی سنجی
راهنمای مقاله

آزمایش شنوایی سنجی یا ادیومتری بهترین تست جهت بررسی وضعیت شنوایی است. براساس مطالعات انجام شده 16 درصد از بزرگسالان اروپایی، بیش از 71 میلیون نفر، از افت شنوایی بالای 25 دسی بل رنج می برند. سطحی که سازمان بهداشت جهانی از آن با نام افت شنوایی یاد کرده است.

 

تست دقیق شنوایی یا ادیومتری

تست دقیق شنوایی با چند فاکتور مهم بستگی دارد.

آزمایشگر: متخصص شما باید دانش کافی و تجربه خوبی در خصوص ادیومتری داشته باشد تا نتیجه تست شما به خطا گزارش نشود.

تجهیزات: کالیبره بودن دستگاه ها و جدید بودن آنها باعث میشود که خطای آزمایش به صفر نزدیک باشد.

بیمار: هر چه بیمار کامل تر توجیه شود و همکاری بهتری داشته باشد تست شنوایی او دقیق تر است.

علاوه بر موارد گفته شده اتاق اکوستیک با کیفیت بالا، استفاده از دستگاه های ادیومتری و تمپانومتری با کیفیت خوب نیز در تست دقیق شنوایی تاثیر بسیار زیادی دارد. متاسفانه در بسیاری از موارد، امکانات کم کلینیک موجب می شود تست شنوایی فرد به صورت دقیق انجام نشود. تصمیمات غلطی که در ارتباط با نتایج تست گرفته می شود، می تواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

 

آیا شما هم افت شنوایی دارید؟

در اکثر موارد، افت شنوایی با سرعت کمی پیشرفت می کند. بنابراین یافتن علایم آن از ابتدا دشوار است. یکی از عوامل اصلی در کاهش شنوایی، افزایش سن است.

در معرض صدای بلند قرار گرفتن به مدت طولانی نیز باعث پیرگوشی زودرس می شود. برای افرادی که ریسک فاکتورهای گفته شده را دارند لازم است آزمایش شنوایی یا آزمایش های شنوایی را به طور منظم انجام دهند. این آزمایشات  توسط یک شنوایی شناس صورت می گیرد و در این صورت میزان شنوایی شما مشخص می شود. علاوه بر نوار گوش یا ادیومتری، تست ABR، تست Ecoch، تست PTA نیز برای بررسی عملکرد اجزای مختلف گوش انجام می گیرد.

 

دو راه برای تعیین سطح شنوایی وجود دارد

تست شنوایی سابجکتیو که مشارکت فعال شما را در اندازه گیری نیاز دارد. تست نوار گوش یا ادیومتری،تمپانومتری، تست PTA، SRT و… مثال هایی از تست شنوایی سابجکتیو هستند. تست شنوایی ابجکتیو که در این تست نیازی به مشارکت فردی نیست. این نوع تست برای کودکان نوپا و نوزادان مناسب است. مانند تست های OAE و تست ABR، در بعضی افراد که اقدام به تمارض می کنند یا برای معافیت های سربازی، دقیق ترین تست برای بررسی میزان قدرت شنوایی، تست ABR است.

 

مدت زمان آزمایش های شنوایی سنجی

تست های شنوایی سابجکتیو معمولا کمتر از ده دقیقه طول می کشد. اما در موارد آبجکتیو اگر تست OAE باشد، معمولا کمتر از ۲ دقیقه زمان لازم است. برای انجام تست ABR حدود یک ربع تا نیم ساعت زمان لازم است. تست های مربوط به نوار گوش معمولا کمتر از ده دقیقه طول می کشد اما این بستگی به توانایی آزمایشگر دارد و هرچقدر فرد مهارت بالایی داشته باشد مدت زمان تست کاهش می یابد. برای انجام تست Ecoch حدودا نیم ساعت زمان لازم دارد. این تست به بررسی حلزون گوش می پردازد و در تشخیص بیماری منییر کمک فراوانی می کند.

آزمایش شنوایی سنجی

هزینه ی آزمایش های شنوایی سنجی:

هزینه تست شنوایی سنجی در بزرگسالان براساس نوع تست های درخواستی پزشک متخصص گوش و حلق و بینی است. این هزینه بین ۸۰ تا ۱۵۰ هزار تومان متفاوت است.

هزینه ی تست غربالگری شنوایی سنجی در نوزادان ۵۰ هزار تومان است که شامل تست OAE است. اگر تست سه ماهگی بررسی عصب شنوایی باشد، بین 150 تا 200 هزار تومان است. این تست همان تست ABR است. آزمایش های شنوایی سنجی برای افرادی که دارای افت شنوایی هستند، بایستی هر ساله انجام شود. کلینیک تخصصی شنوایی سنجی آریاشهر با بهره گیری از کادر مجرب و طرف قرارداد با کلیه ی بیمه ها آماده خدمت رسانی به هموطنان عزیز می باشد. کلیه خدمات کلینیک با تعیین وقت قبلی انجام می پذیرد.

 

آزمایش های شنوایی سنجی

شنوایی سنجی شامل مجموعه ای از تست های تشخیصی است که کمک شایانی به شناخت منشا افت شنوایی و مشکلات دیگر گوش می کند.

 

اهمیت شنوایی سنجی

کم شنوایی یکی از عارضه هایی است که بسیاری از افراد جامعه را درگیر می کند. کم شنوایی در شرایطی که ناگهانی باشد بسیار راحت احساس می شود. اما در مواردی که پیشرفت کم شنوایی بصورت تدریجی باشد ممکن است فرد متوجه آن نشود و تا زمانی که در شنیدن صداهای اطراف دچار مشکل نشود، آنرا جدی نمی گیرد. پیر گوشی یکی از مشکلات شنوایی است که بصورت تدریجی اتفاق می افتد. برای بررسی وضعیت شنوایی نیاز به مراجعه به شنوایی شناس است.

آزمایش های متنوعی برای بررسی شنوایی گروه های سنی مختلف وجود دارد. این آزمایش ها علاوه بر تعیین اندازه کم شنوایی در فرد، نوع آن را هم مشخص می کنند و بر این اساس راه های درمانی مناسب برای آن انتخاب می گردد.

آزمایش شنوایی سنجی

مراحل انجام آزمایش شنوایی سنجی

شرح حال گیری توسط شنوایی شناس مرحله ی اول شنوایی سنجی

اولین مرحله از آزمایش شنوایی سنجی شرح حال گیری دقیق توسط شنوایی شناس است. شنوایی شناس سعی می کند با سوالاتی که از مراجعین می پرسد وضعیت فرد را از جنبه های مختلف بسنجد. یکی از اصلی ترین جنبه های شرح حال گیری بررسی سابقه ی خانوادگی فرد است. تعین اینکه آیا کم شنوایی یا دیگر مشکل فرد جنبه ی وراثتی دارد یا خیر بسیار مهم است.

 

جنبه ی دیگری که در روند شنوایی سنجی تاثیر مهمی دارد، زمان شروع مشکل کم شنوایی است.

بیماری هایی که  ممکن است باعث بروز کم شنوایی در فرد شده باشد توسط شنوایی شناس بررسی می گردد. شدت مشکل توسط شنوایی شناس بررسی می گردد. جنبه های دیگری که از بیمار سوال خواهد شد شامل یک گوشی یا دو گوشی بودن مشکل، شغل شخص و وضعیت نویز های شغلی، در معرض ضربه فیزیکی، انفجار، مصرف دارو های اتوتوکسیک (سمی برای گوش)، وجود یا عدم وجود درد در گوش، وجود یا عدم وجود ترشح در گوش ها، وجود یا عدم وجود بیماری های خاص در فرد و… می باشد. پس از انجام کامل شرح حال گیری، وضعیتی کلی از شنوایی فرد به دست می آید.

 

معاینه ی گوش با اتوسکوپ در تست شنوایی سنجی اهمیت دارد

مرحله ی دوم از تست شنوایی سنجی، معاینه گوش با اتوسکوپ می باشد. در این مرحله وضیت لاله و مجرای گوش، پرده گوش و وضعیت ظاهری گوش میانی بررسی می گردد.

اگر لاله ی گوش جرم داشته باشد، قبل از انجام شنوایی سنجی، فرد برای انجام شستشوی گوش به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده می شود. زیرا جرم گوش باعث ایجاد کم شنوایی در حد ملایم تا متوسط خواهد شد و در تعین اندازه دقیق شنوایی فرد مشکل ایجاد می کند. در این مرحله معمولا پرده ی گوش بیمار از نظر سالم بودن وضعیت ظاهری بررسی می گردد و اگر پارگی پرده ی گوش واضح باشد به راحتی میتوان آنرا تشخیص داد. همچنین وجود عفونت و ترشح در گوش میانی و مجرای گوش را می توان مشخص نمود. کلینیک شنوایی سنجی ما از معدود کلینیک هایی است که پزشک متخصص گوش و حلق و بینی به صورت روزانه در کلینیک حضور دارد.

 

آزمایش تون سالم (Pure tone audiometry) در شنوایی سنجی چیست؟

مرحله ی بعدی از شنوایی سنجی آزمایش تون خالص یا به اصطلاح PTA می باشد. برای انجام این آزمون شنوایی سنجی، فرد درون اتاقک ضد صوت (اکوستیک) می نشیند تا صدا های محیط کمترین تاثیر را در توجه و وضعیت شنوایی او ایجاد کنند. پس از این کار توضیحات لازم درباره ی نحوه ی انجام آزمایش داده می شود.

این آزمایش با استفاده از دستگاه ادیومتر انجام می شود که صداهای تونال (بوق مانند) را در شدت های مختلف (بلندی صدا) تولید می کند. فرد روی صندلی می نشیند و یک هدفون استاندارد بر گوش های او قرار می گیرد و شنوایی سنجی آغاز می شود. فرد آزمون شونده باید به صدای بوق مانند جواب دهد و این کار را تا زمانی که دیگر آنها را نمی شنود ادامه دهد. این کار توسط ابزار (شستی) دکمه مانندی انجام می گردد. هربار صدای بوق توسط فرد شنیده شود باید دکمه را فشار دهد. در شنوایی سنجی معمول فرکانسهای 250 هرتز تا 8 هزار هرتز را در شدت های مختلف بررسی می گردد و وضعیت شنوایی فرد در هر فرکانس بصورت مجزا مشخص می شود.

نتایج شنوایی سنجی بر روی نموداری بنام ادیوگرام رسم می شود و نموداری بهتر بدست می آید‌. علاوه بر هدفون، از یک تل ویبراتوری برای شنوایی سنجی استفاده می شود که در پشت گوش فرد و بر روی استخوان قرار می گیرد. نتایج شنوایی سنجی از طریق هدفون و ویبراتور با یکدیگر مقایسه می گردد و نوع کاهش شنوایی هم مشخص می شود. یک بخش دیگر شنوایی سنجی در این مرحله این است که فرد باید کلماتی که توسط دستگاه یا شنوایی شناس و در شدت های مختلف تولید می شوند را تکرار کند. این قسمت از آزمایش عصب گوش را بررسی می کند و شنوایی سنجی را تخصصی تر می کند.

 

توجه شود که تست PTA و گفتار تنها در بزرگسالان و افراد بالای 6سال قابل انجام است.

تمپانومتری در شنوایی سنجی

آزمایش تمپانومتری وضعیت پرده ی گوش و پشت آنرا بررسی می کند. با استفاده از این دستگاه اصواتی به داخل گوش فرستاده می شود و واکنش پرده ی گوش و فضای پشت آن (استخوانچه ها و عضلات گوش میانی) سنجیده می شود. نتایج این مرحله از شنوایی سنجی بصورت نمودار هایی به دست می آید.

پارگی پرده گوش، عفونت گوش، سفت شدن استخوانچه ها و رسوب  کلسیم در بافت آنها، از هم گسیختگی استخوانچه ها و جمع شدن مایع پشت پرده ی گوش در این آزمایش تشخیص داده می شود. برای انجام این آزمایش فرد باید بر روی صندلی بنشیند و از صحبت کردن، جویدن، تکان خوردن و وارد آوردن فشار بر عضلات سر و گردن خودداری کند. این آزمایش برای تمام گروه های سنی (نوزادان، کودکان و بزرگسالان) مناسب است.

 

مرکز شنوایی سنجی در تهران

کلینیک جهان سمعک دارای دو شعبه شنوایی سنجی و نوار گوش در تهران است. شعبه مرکزی واقع در خیابان مطهری و شعبه غرب وافع در فلکه دوم صادقیه آماده پذیرش جهت انجام آزمایش های مربوط به شنوایی سنجی است. یکی از خدماتی که مرکز شنوایی سنجی ارائه می دهد، انجام کلیه ی آزمایش های شنوایی سنجی است.

 

مرکز تست شنوایی سنجی در کرج

مجموعه جهان سمعک دارای یک شعبه شنوایی سنجی و نوار گوش در کرج می باشد. اهالی و ساکنان محترم شهر کرج که به دنبال آزمایش دقیق شنوایی سنجی یا نوار گوش هستند می توانند با ما تماس بگیرند.

سرور فتحی

سرور فتحی

سرور فتحی بیرانوند کارشناسی ارشد شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و مدیر کلینیک شنوایی شناسی، تجویز سمعک و سرگیجه آریاشهر مولف کتاب” توانبخشی شنوایی و زبان آموزی کودکان زیر۷سال دارای تقص شنوایی” و با سابقه ی 10 سال فعالیت در زمینه شنوایی شناسی ، تجویز سمعک و سرگیجه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *