دریافت نوبت از کلینیک
دریافت نوبت از کلینیک 

65281 449 021

10 صبح تا 7 عصــر هفت روز هفته

تست VNG یا نوار گوش برای سرگیجه

تست سرگیجه VNG

تست VNG که به آن به‌طور عامیانه نوار گوش برای سرگیجه نیز گفته می‌شود، یکی از آزمایش‌های بررسی علت سرگیجه است. تست سرگیجه، آزمایش سرگیجه، نوار گوش برای سرگیجه، تست VNG همگی یک چیز هستند و تفاوتی باهم ندارند. 

نوار گوش برای بررسی سرگیجه

نوار گوش برای سرگیجه مجموعه از تست ها و آزمایش هایی است که برای تشخیص سرگیجه انجام می گیرد. با انجام این تست ها مشخص می شود که علت سرگیجه منشاء گوش دارد یا مغز. علاوه بر تست VNG، انواع دیگر تست ها مانند تست EcochG (الکتروکوکلئوگرافی)، VHIT،VEMP و آزمایش کالریک وجود دارند.

تست VNG چیست؟

تست VNG در سرگیجه  یکی از مفیدترین آزمایش‌های پاراکلینیک در ارزیابی بیماران با شکایت سرگیجه و اختلال تعادل است. این آزمایش در تشخیص علت سرگیجه بسیار مفید است. این تست، غیرتهاجمی، بدون درد، بدون اشعه و آسیب به بیمار بوده و در حدود 45 دقیقه تا یک ساعت طول می‌کشد. این تست به متخصصین سرگیجه کمک می‌کند که علت سرگیجه و عدم تعادل شما را پیدا کنند. قبل از انجام تست VNG، تاریخچه گیری اهمیت ویژه‌ای دارد. همچنین همکاری بیمار با متخصص سرگیجه در انجام آن حائز اهمیت است. درنهایت با کمک این تست کانال درگیر در سرگیجه مشخص‌شده و مانور مربوط به آن داده می‌شود. به‌طور عامیانه به آزمایش VNG، نوار گوش برای سرگیجه گفته می‌شود.

تست VNG یا نوار گوش برای سرگیجه

نحوه انجام تست

آزمایش سرگیجه با کمک تست VNG با استفاده از یک گاگل (عینک ویژه مجهز به دوربین برای ثبت حرکت چشم) که بر روی سر قرار می‌گیرد انجام می‌شود. هدف از انجام این آزمایش ثبت حرکات ارادی و غیرارادی چشم است و از این طریق سیستم دهلیزی گوش میانی (اندام‌های تعادل) بررسی می‌گردد.

آزمایش VNG دارای مراحل مختلفی است که شامل ساکاد (حرکات سریع چشم)، نگاه خیره (با چشمان باز و بسته)، پرسوئیت، آپتوکینتیک، آزمایش‌های وضعیتی در جهت‌های مختلف، دیکس هالپایک، آزمایش‌های مرکزی و همچنین آزمایش‌های کالریک (تحریک گوش با هوا یا آب سرد و گرم) است.

تست سرگیجه

مراحل انجام تست

هنگام انجام تست VNG، عینک مخصوصی بر روی چشمان شما قرار داده می‌شود تا حرکات چشم شما بررسی شود. در طول آزمون از شما خواسته می‌شود یک هدف خاص که بر روی مانیتور نمایش داده می‌شود را دنبال کنید. در بعضی موارد از الکترود استفاده می‌شود. در مرحله‌ی بعد گوش‌ها به‌وسیله‌ی دستگاه کالریک با هوای گرم و خنک تحریک می‌شود تا میزان پاسخ آن‌ها اندازه‌گیری شود.

بعضی از مراحل تست ممکن است باعث ایجاد سرگیجه‌ی موقتی شود که به‌سرعت فروکش می‌کند. هنگام انجام تست VNG در کلینیک سرگیجه ی ما قبل از انجام هر مرحله، توضیحات مربوط به آن کاملاً داده می‌شود.

تست VNG            

بعد از انجام تست VNG مانورهای مربوط به کانال درگیر شده داده می‌شود. البته قبل از انجام این کارها تست‌های تعادل گوش نیز بررسی می‌شود. بعضی‌اوقات ضعف تعادل فرد ممکن است به خاطر مشکلات خارج از سیستم وستیبولار گوش باشد که در این صورت مشاوره لازم داده می‌شود.

در کنار تست VNG، آزمایش کالریک نیز انجام می گیرد

آزمایش کالریک یکی از بهترین روش تعیین میزان پاسخ‌دهی سیستم وستیبولار  محیطی است. در این آزمایش تحریک اپسی لترال واقعی ایجاد می‌کند ولی یک از معایب آزمایش کالریک آن است که در این آزمایش عمدتاً کانال نیم‌دایره‌ای افقی تحریک می‌شود. روش انجام آن به این صورت است که بیمار روی تخت خوابیده و سر حدود سی درجه بالاتر آورده شده است تا کانال نیم‌دایره‌ای افقی در وضعیت عمودی  قرار گیرند. تست کالریک در کلینیک ما با کمک هوای سرد و گرم انجام می‌گیرد. در بعضی از کلینیک‌ها با کمک آب سرد و گرم انجام می‌شود که بیمار ممکن است خیس شود.

تست VNG

آمادگی های قبل از انجام تست VNG

حداقل از 48 ساعت قبل از انجام آزمایش، بیماران باید از مصرف داروهای آرام‌بخش، خواب‌آور، داروهای ضد سرگیجه و بسیاری از داروهای مشابه دیگر و همچنین نوشیدن الکل خودداری نمایند.

  • به علت امکان ایجاد سرگیجه بعد از انجام تست VNG، بهتر است بیماران با همراه مراجعه کنند و از رانندگی کردن بلافاصله پس از انجام تست خودداری نمایند
  • در صورت مصرف داروی آسپرین و خواب‌آور، یک روز قبل از انجام تست آن را مصرف نکنید
  • به بیماران توصیه می‌شود حتی‌الامکان از لباس راحت استفاده نمایند و از پوشیدن لباس‌های تنگ و آرایش کردن و همچنین از چرب کردن پوست صورت خودداری کنند
  • به آن دسته از افرادی که از لنزهای طبی استفاده می‌کنند، توصیه می‌شود که در زمان انجام آزمایش به‌جای لنز از عینک طبی استفاده کنند
  • در زمان انجام تست نحوه‌ی انجام آن به زبانی ساده برای بیمار توضیح داده می‌شود تا هم موجب همکاری بهتر آنان شده و هم میزان نگرانی و اضطراب آنان را کاهش دهد

    البته وضعیت سلامت عمومی هر بیمار را باید در نظر داشت. ازنظر پزشکی ناشتا بودن ممکن است برای بعضی بیماران مضر باشد. برای مثال برای بیماران دیابتیک و یا افراد مبتلابه هیپوگلیسیمی، توصیه می‌شود از خوردن غذاهای چرب  و حجیم خودداری کرده و برعکس تشویق شوند غذای سبک و کم‌حجم مصرف کنند.

مراقبت های بعد از تست VNG در سرگیجه

  • بعد از آزمایش VNG لازم است که به مدت حداقل 42 ساعت و حداکثر 24 ساعت سر را حرکت ندهید و در صورت داشتن گردنبند طبی نرم (کولارسافت) بهتر است گردن را فیکس کنید
  • تا 24 ساعت در صورت نیاز به حرکت سر سعی کنید با حرکت کل بدن این کار را انجام دهید
  • تا 24 ساعت در منزل استراحت کنید و در صورتیکه مجبور به انجام کاری شدید از خم کردن سر به عقب (مانند برداشتن چیزی از کابینت یا آسمان را نگاه کردن) و خم کردن سر به پایین (مثل بستن بند کفش، نمازخواندن و برداشتن چیزی از زمین) اجتناب کنید
  • تا 24 ساعت از تکان دادن سر جهت تائید حرف دیگران در هنگام صحبت کردن اجتناب کنید
  • تا 24 ساعت با زاویه 33 درجه (سر و تنه) بخوابید
  • تا 24 ساعت در هنگام عطسه یا سرفه مراقب باشید سرتان خیلی حرکت نکند
  • از مواد حاوی کلسیم مانند شیر، ماست و یا مکمل کلسیم استفاده کنید
  • در صورت داشتن کمبود ویتامین D از مکمل ویتامین D استفاده کنید

لازم به ذکر است که ممکن است پس از مانور درمانی مجدداً به سرگیجه دچار شوید که این موضوع نگران‌کننده نیست، تنها کافی است جلسات توان‌بخشی و مانور درمانی را تا بهبود کامل ادامه دهید.

جابجایی کریستال های گوش که با آزمایش سرگیجه مشخص می شود

هزینه ی تست VNG در سرگیجه

در کلینیک تخصصی سرگیجه‌ی ما فقط صرفاً تست VNG برای تشخیص انجام نمی‌شود. بلکه در کنار آن سایر مواردی که در بالا توضیح داده شد به‌علاوه مانوردرمانی نیز انجام می‌گیرد. به خاطر همین ممکن است هزینه این تست‌ها کمی بالاتر از سایر کلینیک‌ها باشد. البته کلیه‌ی هزینه‌های تست سرگیجه بر اساس تعرفه وزارت بهداشت بوده و تحت پوشش اکثر بیمه‌ها نیز است. کلینیک سرگیجه آریاشهر با پنج سال سابقه‌ی ویزیت بیماران سرگیجه در بیمارستان ابن‌سینا، اکنون با مدیریتی خصوصی و کادری مجرب آماده خدمت به هم‌وطنان گرامی است. لازم به ذکر است در این کلینیک علاوه برگرفتن تست‌های سرگیجه، ارزیابی اولیه و درنهایت درمان و توان‌بخشی سرگیجه نیز انجام می‌شود. 

VNG

Picture of سرور فتحی
سرور فتحی

سرور فتحی بیرانوند متخصص شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و مدیر کلینیک شنوایی سنجی، تجویز سمعک و سرگیجه آریاشهر مولف کتاب” توانبخشی شنوایی و زبان آموزی کودکان زیر۷سال دارای تقص شنوایی” و با سابقه ی 10 سال فعالیت در زمینه شنوایی شناسی ، تجویز سمعک و سرگیجه

5 پاسخ

  1. سلام من گاهی اوقات موقع دراز کشیدن سرگیجه می گیرم به طوری که بعضی اوقات جرات نمی کنم به صورت کاملا طاق باز بخوابم.
    چه کار باید بکنم؟

    1. درود.
      به احتمال زیاد سرگیجه شما منشا گوش میانی دارد و می تواند ناشی از کنده شدن کریستال های گوش باشد.
      برای اطمینان پیدا کردن بایستی حضورا تشریف بیارید و تست های سرگیجه براتون انجام شود.
      اگر منشاء این سرگیجه ها گوش باشد به احتمال زیاد درمان پذیر است.

  2. تست را با دقت کامل انجام دادید.
    از اینکه در مورد بیماری من توضیح کامل دادید و منو راهنمایی کردید تشکر می کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 15 =