دریافت نوبت از کلینیک
دریافت نوبت از کلینیک 

65281 449 021

10 صبح تا 7 عصــر هفت روز هفته

رفتارهای خطرناک برای شنوایی چه مواردی هستند؟

رفتارهای خطرناک برای شنوایی

رفتارهای خطرناک گوش که می تواند به سیستم شنوایی ما یا فرد مقابل آسیب برساند شامل چه مواردی است؟ در این مقاله قصد داریم رفتارهایی که ممکن است آسیب زا باشد را توضیح دهیم.

بوسیدن لاله گوش یکی از رفتارهای خطرناک است

شاید بوسیدن لاله‌ گوش فرزند یا همسر کاری دلنشین و برای ابراز محبت باشد، اما همین عادت به ظاهر ساده و آکنده از عشق ممکن است برای سیستم شنوایی خطرساز باشد. این کار دَمشی روی پرده‌ گوش و در پی آن تلاطمی در مایع حلزونی گوش یا گوش درونی ایجاد می‌کند که متاسفانه گاهی به بروز مشکلات شنوایی منجر می‌شود.

دکتر لوی ریتر، استاد شنوایی‌شناسی دانشگاه هوفسترای نیویورک، تاکنون بیش از سی مورد اختلالات شنوایی ناشی از بوسه شناسایی کرده است. به گفته‌ بیماران این پزشک، بوسیدن گوش مشابه با صدای توپی است که به گوش برخورد می‌کند؛ پس بهتر است از بوسیدن این ناحیه‌ حساس بپرهیزید.

بوسیدن لاله گوش

پیچاندن گوش کودک

پیچاندن گوش کودک، عملی است که متاسفانه در برخی فرهنگ‌ها رواج دارد. این عمل نه تنها باعث درد و ناراحتی کودک می‌شود، بلکه می‌تواند عوارضی جدی مانند عفونت گوش، آسیب به غضروف گوش و حتی تغییر شکل دائمی گوش را به همراه داشته باشد. پوست گوش نوزادان بسیار نازک و حساس است و پیچاندن آن می‌تواند منجر به پارگی پوست و ورود باکتری‌ها به داخل گوش شود. همچنین، این عمل می‌تواند به غضروف گوش که هنوز در حال رشد است آسیب برساند و باعث تغییر شکل دائمی گوش شود. بنابراین، پیچاندن گوش کودک نه تنها از نظر پزشکی بلکه از نظر عاطفی نیز اقدامی غلط و مضر است.

عوارض پیچاندن گوش

داد زدن نزدیک گوش دیگران

هیچ‌وقت به شوخی یا از روی عصبانیت در گوش فرد دیگری فریاد نکشید. این کار بیش از این‌که آزاردهنده باشد، برای قوه‌ شنوایی خطرآفرین است. فریاد زدن در‌گوش‌ باعث بروز ترومای صوتی می‌شود. در واقع اگر صدای ما به‌ طور متوسط 50 دسی‌بل باشد وقتی فریاد می‌کشیم به صد دسی‌بل هم می‌رسد و گوش انسان ممکن است با 80 دسی‌بل نیز کر شود. از فریاد زدن در حفره‌ گوش دیگران خودداری کنید و به هیچ‌کس اجازه ندهید این کار را با شما بکند.

داد زدن در گوش

مصرف دارو بدون در نظر گرفتن عوارض آن

برخی داروها که به اتوتوکسیک یا سم گوش معروف هستند، تاثیر منفی روی گوش داخلی دارند و ممکن است باعث سنگینی گوش، وزوز گوش یا سرگیجه شوند. این مساله ممکن است موقتی یا دائمی باشد. در حالت کلی بعد از مصرف برخی داروها یا تزریق آنها، هر دو گوش انسان به طور متقارن تاثیر می‌پذیرند و دچار مشکل می‌شوند، اما اگر دارو مستقیما داخل یک گوش استفاده شود، روی همان عضو تاثیر می‌گذارد.

از بین این داروها می‌توان به داروهای دیورتیک (ادرارآور) مانند آلداکتون اشاره کرد که برای مقابله با فشار خون بالا یا نارسایی قلبی نیز استفاده می‌شود. این داورها ممکن است باعث بروز مشکلات شنوایی شوند که خوشبختانه با توقف مصرف‌شان مشکل رفع می‌شود. مصرف داروهای ضدالتهاب مانند آسپرین با دوز‌های بالا نیز گاهی باعث کم‌شنوایی موقت می‌شوند. علاوه بر اینها داروهای ضدسرطان نیز باعث بروز مشکلات شنوایی می‌شود که ‌مانند سنگین‌شدن گوش ناشی از سالمندی است.

رفتار خطرناک برای شنوایی

رانندگی با سرعت بالا و پایین آوردن شیشه های ماشین

کودکان وقتی سوار ماشین می‌شوند دل‌شان می‌خواهد کنار پنجره بنشینند و شیشه‌ها را تا آخر پایین بکشند. تکرار این کار باعث کم‌شنوایی گذرا می‌شود که ممکن است در طولانی‌مدت آزاردهنده‌تر و جدی‌تر شود. توجه داشته باشید پایین آمدن از جاده کوهستانی با شیب تند نیز به دلیل اثرات فشار هوا ممکن است برای گوش‌های بچه‌های کم ‌سن ‌و سال آسیب‌ رسان باشد.

کارکردن با مته و دریل‌ بدون محافظت از گوش‌ها

اگر عادت دارید شخصا به تعمیرات منزل بپردازید یا شغل‌تان ایجاب می‌کند مدام با دریل و مته سروکار داشته باشید، حواس‌تان بیشتر به سلامت گوش‌هایتان باشد. سروصدایی که این ابزارها ایجاد می‌کنند، بالاتر از 85 دسی‌بل است که ممکن است سلامت سلول‌های شنوایی گوش داخلی را به خطر بیندازد و در‌ طولانی‌مدت باعث آسیب‌های جدی شود.

متاسفانه خطر ابتلا به سنگینی گوش در کارگرهایی که مدام در معرض این‌گونه صداها قرار دارند، بیشتر است. این مشکل قابل جراحی نیست و معمولا با وزوز گوش نیز همراه است. باید بدانید سنگینی گوش یا کم‌شنوایی با سالانه 750 مورد جدید، دومین بیماری مربوط به مشاغل محسوب می‌شود. اگر قرار است به‌ مدت یک یا چند روز از این ابزارهای پرسروصدا استفاده کنید حتما گوش‌هایتان را با قالب محافظ گوش یا گوشی‌های مخصوص بپوشانید.

جیغ زدن

شیرجه زدن زیاد در استخر

شیرجه‌زن‌های حرفه‌ای که مدام در استخر شیرجه می‌زنند باید حواس‌شان به احتمال ابتلا به کم‌شنوایی موقت باشد. در این موارد فشار آب مشکل‌ساز می‌شود و درد جزئی در گوش‌ها پدید می‌آورد. توجه داشته باشید شیرجه‌زدن از ارتفاع خیلی زیاد ممکن است باعث بروز مشکلات دائمی شنوایی شود. در این مواقع برای بالا آمدن به سطح آب حتما حواس‌تان به دوره‌ تعدیل فشار آب باشد. برای پیشگیری از مشکل کم‌شنوایی موقت حتما از گوش‌گیرهای مخصوص شنا استفاده کنید.

گوش‌دادن به موزیک با صدای بلند به مدت 4 ساعت

گوش دادن طولانی‌مدت به موسیقی با صدای بلند، به ویژه از طریق هدفون یا دستگاه‌های پخش قابل حمل، می‌تواند به شنوایی آسیب جدی وارد کند. لذت بردن از موسیقی باعث می‌شود متوجه فشار وارد بر گوش‌هایمان نشویم. در واقع، صدای بلند باعث تولید ماده‌ای سمی در گوش داخلی می‌شود که در صورت زیاد شدن، سلول‌های شنوایی را از بین می‌برد. حد مجاز صدای ایمن معمولاً 85 دسی‌بل برای 8 ساعت در نظر گرفته می‌شود. با افزایش هر 3 دسی‌بل، مدت زمان مجاز گوش دادن باید به نصف کاهش یابد. برای محافظت از شنوایی، بهتر است صدای دستگاه‌های پخش را کم کنیم و در محیط‌های پر سر و صدا از گوشی استفاده کنیم.

Picture of سرور فتحی
سرور فتحی

سرور فتحی بیرانوند متخصص شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و مدیر کلینیک شنوایی سنجی، تجویز سمعک و سرگیجه آریاشهر مولف کتاب” توانبخشی شنوایی و زبان آموزی کودکان زیر۷سال دارای تقص شنوایی” و با سابقه ی 10 سال فعالیت در زمینه شنوایی شناسی ، تجویز سمعک و سرگیجه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − نه =