مرکز شنوایی سنجی نوزادان و کودکان
مرکز شنوایی سنجی نوزادان و کودکان آریاشهر یکی از مراکز جامع شنوایی سنجی نوزادان در غرب تهران است. کلیه تست های شنوایی سنجی نوزادان و کودکان به صورت کاملا تخصصی و دقیق در این مرکز انجام می شود. بطور کلی برای انجام غربالگری شنوایی باید به کلینیک های شنوایی سنجی مراجعه کرد.
این تست ها تحت نظر ادیولوژیست یا شنوایی شناس انجام می شوند و در صورت لازم به متخصص اطفال یا گوش و حلق و بینی ارجاع داده می شود. مرکز شنوایی سنجی صادقیه یکی از مراکز شنوایی سنجی اطفال بوده و کلیه ی تست های غربالگری را انجام می دهد.
بهترین زمان شنوایی سنجی نوزادان
زمان تست اول که OAE است در ۲۴ ساعت بعد از تولد انجام می شود و در صورتی که انجام نشود حتما باید تا پایان ده روزه تولد نوزاد انجام شود. این تست اطلاعاتی از وضعیت حلزون در اختیار ما قرار می دهد و چنانچه نتیجه ی آن PASS شود یعنی کودک یا دارای کم شنوایی نیست یا میزان آن کمتر از سی درصد است.
در صورتی که نتیجه آن REFFER شود یعنی یا در گوش کودک مایعات آمنیوتیک ( کیسه آب مادر) قرار دارد یا کم شنوایی بالای سی درصد وجود دارد. از آنجایی که تست OAE صرفا یک غربالگری اولیه است، بنابراین اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار نمی دهد. در پایان یک ماهگی تست AABR انجام میشود. که بطور کلی این تست اطلاعاتی از سلامت عصب در اختیار ما می گذارد. نتایج این تست به این شکل است که چنانچه نتیجه PASS شود یعنی نوزاد کم شنوایی ندارد یا اگر دارد کمتر از پنجاه درصد است. چنانچه نتیجه آن REFFER شود یعنی کودک یا عصب آن به بلوغ نرسیده که باید در پایان سه ماهگی تکرار شود یا کم شنوایی بالای ۵۰ درصد دارد.

چه زمانی باید برای انجام تست ABR به مرکز شنوایی سنجی مراجعه کرد؟
زمان انجام تست ABR در نوزادان در پایان سه ماهگی است که یک تست تشخیصی می باشد. تست ABR دقت بسیار بالایی دارد و بطور دقیق ما را از وضعیت سلامت عصب شنوایی آگاه می کند. در این تست نتایج بصورت PASS و REFFER نیست و در واقع به صورت ثبت امواج است.
ثبت امواج را تا پایین ترین حدی که عصب کودک بتواند پاسخ دهد می توان مشاهده کرد و نتیجه دقیقی را بدست آورد. در آخر لازم به ذکر این نکته است که چنانچه برای کودکی در تمام تست ها نتیجه REFFER ثبت شود و در ABR تشخیصی نیز موجی مشاهده نشود باید تست ASSR جهت تکمیل پروسه درمان کودک انجام شود تا براساس اطلاعات موجود برای کودک تصمیم گیری شود.
تست شنوایی سنجی نوزاد
یکی از نکات مهم در رشد کودک، شنیدن و حس شنوایی سالم است. به همین دلیل است که تمامی نوزادان در بدو تولد بایستی تست شنوایی سنجی انجام دهند. چون کم شنوایی و یا ناشنوایی یک ناتوانی و معلولیت پنهان است و اثرات جبران ناپذیری بر مغز، عملکرد آن، یادگیری زبان و گفتار کودک و متعاقبا بر روی عملکردهای اجتماعی و تحصیلی او در مقاطع بعدی زندگی دارد و وقتی معمولا این اثرات معلوم میشود که کار از کار گذشته است.
مغز از بدو تولد تا سنین دبستان به صورت مداوم در حال رشد، گسترش و تکامل است. هر چقدر مغز ورودیهای محیطی و حسی را به صورت کامل دریافت کند، رشد و تکاملش بیشتر و بهتر صورت میگیرد. ما معمولا سن تولد تا شش یا هفت سالگی را سن بحرانی برای رشد مغز در نظر میگیریم و سنین بدو تولد تا سه سالگی را سن طلایی برای این امر در نظر میگیریم. بنابراین شنیدن می تواند در تکامل مغز نقش به سزایی داشته باشد. تست شنوایی سنجی نوزاد در چند مرحله انجام می شود. معمولا در بدو تولد و در بیمارستان تست شنوایی سنجی برای نوزاد انجام می گیرد که یک غربالگری اولیه است. جهت دریافت مشاوره در زمینه تست شنوایی سنجی نوزاد خود می توانید با ما تماس بگیرید.
تست شنوایی سنجی نوزاد تازه متولد شده
معمولا از هر هزار تولد، بین یک تا سه نوزاد کم شنوا یا ناشنوا متولد میشود. بنابراین تست شنوایی سنجی نوزاد تازه متولد شده بسیار مهم و حیاتی است.
در بدو تولد، ما با استفاده از تست شنوایی سنجی نوزاد دو آزمایش OAE و AABR وضعیت شنوایی نوزاد (حلزون و عصب شنوایی) را بررسی میکنیم. از آنجا که در سن بحرانی و یا طلایی رشد مغز، حس شنوایی یکی از مهمترین حسها است و نیز چون خود نوزاد یا کودک نمیتواند مشکل کم شنوایی یا ناشنوایی خود را بیان کند، انجام این دو آزمایش در بدو تولد و نیز تکرار دورهای آن و یا انجام آزمایشات تخصصی شنوایی در بررسی و کنترل وضعیت شنوایی کودک بسیار مهم است.
کودک کم شنوا معمولا هوش بسیار بالایی دارد و با بهرهگیری از حسهای دیگر خود همچون حس لمس و ارتعاش و یا حس بینایی برای لب خوانی و حدس از روی چهرهی دیگران برای برقراری ارتباط استفاده میکند. شما حتی میتوانید شنوایی کودک خود را در زندگی روزمره تست کنید. با صداهای مختلف در فواصل و شرایط شنیداری مختلف، او را تست کنید. فقط به خاطر داشته باشید که او از طریق حس بیناییاش و دیدن شما، شرایط امتحان را حدس نزند. این کودکان فوقالعاده تیز و باهوش هستند.
شنوایی سنجی نوزادان چگونه انجام می شود؟
تست شنوایی سنجی نوزادان به طور دقیق و تخصصی توسط متخصص شنوایی شناس انجام می شود. اما در خانه واکنش کودک به صداها نمی تواند دلیل قانع کننده ای برای وضعیت سلامت شنوایی نوزاد باشد.
چون در بعضی موارد افت شنوایی نوزاد در بعضی فرکانس های مشخص است که امر موجب می شود که نوزاد صرفا صدا را بشنود و هیچ گونه مفهومی برای او نداشته باشد.
انواع کم شنوایی مرتبط با نوزادان
کم شنوایی انتقالی: هرگونه ممانعت در انتقال صدا از مجرای گوش خارجی به گوش داخلی باعث ایجاد کم شنوایی انتقالی می شود. در این موارد عملکرد گوش داخلی طبیعی است اما ارتعاش صدا نمی تواند حلزون را به وسیله ی اختلال در راه هوایی تحریک کند. شایع ترین عامل کم شنوایی در کودکان اوتیت مدیا است و از این رو بیشترین شیوع نوع کم شنوایی در کودکان، کم شنوایی انتقالی است. گفته می شود تقریبا تمام انسان ها در دوران کودکی دچار این عفونت می شوند.
کم شنوایی حسی – عصبی
این نوع کم شنوایی ناشی از آسیب به ارگان انتهایی حسی یا سلول های مویی قرار گرفته در حلزون یا به دلیل اختلالات ناشی از عصب باشد. افتراق نوع حسی از نوع عصبی به کمک تست های EcoG، تست oae انجام می شود.
کم شنوایی آمیخته
زمانی که هر دو نوع کاهش انتقالی و حسی عصبی وجود داشته باشد، کم شنوایی از نوع امیخته است.
کم شنوایی مرکزی
اختلالات سیستم مرکزی دوران کودکی را می توان به دو دسته تقسیم کرد: افراد با نوروپاتولوژی مشخص و افراد با علت های نامشخص که به صورت اختلالات ارتباطی مشخص می شوند. بخشی از کودکان که به عنوان اختلالات مرکزی شناخته می شوند، مبتلا به اختلالات ارتباطی با وجود شنوایی نرمال و عدم مشاهده نوروپاتولوژی تشخیص داده می شوند. تقریبا همه ی دانش آموزان که با اختلالت یادگیری تشخیص داده می شوند تاریخچه ای از عفونت مزمن گوش میانی و افت انتقالی دارند.
تشخیص زود هنگام کم شنوایی در نوزادان امری بسیار مهم و حیاتی است
طبق استانداردهای بین المللی که در سال ۲۰۰۷ بنا نهاده شد، باید تا یک ماهگی نوزادان به دنیا آمده از لحاظ صحت و سلامت شنوایی تعیین تکلیف شوند که آیا شنوایی آنان سالم و بی نقص است یا مشکل دارد. در نوازدی که شنواییاش سالم نیست، تا سه ماهگی معلوم شود که کجای دستگاه شنوایی و چقدر مشکل دارد.
تا شش ماهگی درمان لازم و مناسب با نوع و میزان کم شنوایی نوزاد صورت گیرد. این سه اصل را تحت عنوان یک، سه و شش مینامند. این اصل به تازگی در سال ۲۰۱۹ به یک، دو و سه ماهگی تغییر یافته است.
یعنی تا یک ماهگی تشخیص سالم یا ناسالم بودن وضعیت شنوایی نوزاد، تا دو ماهگی تشخیص علت، میزان و مکان آسیب شنوایی در نوزاد کم شنوا و تا سه ماهگی درمان لازم و متناسب با کم شنوایی باید صورت بگیرد.
علت پافشاری در تشخیص و درمان سریع نوزاد کم شنوا، اثرات نابجا و جبران ناپذیر کم شنوایی بر مغز و عملکرد زبانی – گفتاری، عملکرد تحصیلی و اجتماعی کودک در سنین پیش رو هست. به همین علت تشخیص و درمان هر چه زودتر کم شنوایی در نوزادان اصلی بسیار مهم و حیاتی است.
آن دسته از کودکانی که زود تشخیص داده شدهاند و زود تحت درمان قرار گرفتهاند، عملکرد دقیقا یکسان و مشابهی با هم سن و سالان خود در هر زمینهای داشتهاند. پس خانوادهها لطفا مسالهی غربالگری شنوایی نوزادان، تشخیص و درمان به موقع کم شنوایی را جدی بگیرید.

منفی بودن تست شنوایی نوزاد
جواب ندادن گوش نوزاد در شنوایی سنجی یا منفی بودن تست شنوایی نوزاد همیشه مسئله ی بدی نسیت. گاهی اوقات به دلایل متعددی ممکن است شنوایی نوزاد جواب ندهد یا به اصطلاح تخصصی Refer شود.
عوامل متعددی می تواند در نتیجه تست شنوایی نوزاد تاثیر بگذارد. مهمترین و اصلی ترین عاملی که موجب می شود شنوایی نوزاد جواب ندهد و یا منفی شود، وجود مایع آمنیوتیک جنینی در داخل گوش است و معمولا بعد از دو هفته از تولد نوزاد تماما رفع می شود.
متخصص شنوایی در صورت مشاهده مایع آمنیوتیک در داخل گوش نوزاد، به والدین پیشنهاد می دهد که تست را بعد از دو هفته تکرار کنند. اما همیشه هم جواب ندادن گوش نوزادان در شنوایی سنجی بخاطر وجود مایع آمنیوتیک نیست.
در بعضی اوقات تخصص و تجربه ازمونگر نیز در نتیجه ی تست شنوایی نوزاد تاثیر می گذارد. عواملی مانند عدم انتخاب درست پروب مناسب برای گوش و یا جایگذاری اشتباه آن در داخل گوش نوزاد منجر به جواب ندادن شنوایی نوزاد یا منفی بودن تست شنوایی نوزادان می شود.
عامل دیگری که می تواند جواب تست شنوایی نوزاد را تحت تاثیرقرار دهد نوع دستگاهی است که با آن تست شنوایی نوزاد را انجام می دهند. کالیبره نبودن دستگاه شنوایی نیز می تواند منجر به عدم جواب دهی شنوایی نوزاد شود.
مراحل شنوایی سنجی نوزادان
شنوایی سنجی نوزادان چهار مرحله است.
مرحله اول شنوایی سنجی نوزاد
مرحله اول شنوایی سنجی نوزادان در بدو تولد است. مرحله اول شنوایی سنجی نوزادان در بدو تولد انجام می شود این مرحله به بررسی سلامت حلزون گوش پرداخته می شود و با کمک تست oae به سلامت آن پی می بریم. توجه شود در بعضی نوزادن به دلیل وجود مایع آمنیوتیک در گوش ممکن است تست جواب ندهد و بعد از دو هفته دوباره تکرار می شود.
مرحله دوم شنوایی سنجی نوزاد
مرحله دوم شنوایی سنجی نوزادان یکی از مهمترین و اصلی ترین مراحل غربالگری شنوایی در نوزادان است. در مرحله دوم شنوایی سنجی نوزاد علاوه بر حلزون گوش، عصب شنوایی نیز بررسی می شود تا از سلامت آن مطمئن شویم.
بررسی عصب شنوایی با کمک تست ABR انجام می شود. اگر امواج عصب شنوایی کامل تشکیل شوند، عصب شنوایی نوزاد سالم بوده و سیستم شنوایی وی مشکلی ندارد. جهت انجام مرحله دوم شنوایی سنجی نوزاد خود با ما تماس بگیرید.
مرحله سوم و چهارم شنوایی سنجی نوزادان
مرحله سوم و چهارم غربالگری شنوایی نوزادان در سن 6 ماهگی و 9 ماهگی انجام میشود. در این مراحل برای بار دوم و سوم تست های OAE و تست ABR تکرار می شود. در بعضی نوزادان که سابقه کم شنوایی در خانواده وجود دارد یا مشکوک به نوروپاتی شنوایی است، انجام این مراحل ضروری است.
کلینیک شنوایی سنجی کودکان
انواع شنوایی سنجی کودکان
انواع شنوایی سنجی کودکان بستگی به سن نوزاد یا کودک شما دارد. از انواع تست های شنوایی برای کودکان می توان به تست oae، تست ABR و ادیومتری اشاره کرد. تست تمپانومتری از دیگر انواع تست های شنوایی سنجی در کودکان است که برای بررسی عفونت گوش انجام می شود.
شنوایی سنجی برای کودکان چگونه انجام می شود؟
شنوایی سنجی برای کودکان ابیستی با دقت زیادی انجام شود. اگر کودک قادر به همکاری باشد ادیومتری یا نوار گوش گرفته می شود. اگر کودک قادر به همکاری نباشد تست ABR گرفته می شود.
شنوایی سنجی کودک دو ساله
کودکان دو ساله چون توانایی همکاری ندارند معمولا تست شنوایی سنجی ABR انجام می شود. در بعضی اوقات نیز کودکان جهت بررسی عفونت گوش، تست شنوایی سنجی انجام می دهند که متفاوت از تست شنوایی مرسوم است.
شنوایی سنجی کودک سه ساله
کودکان سه ساله نیز مانند دو ساله ها چون توانایی همکاری ندارند معمولا تست شنوایی سنجی ABR انجام می شود.
نحوه شنوایی سنجی کودکان
گفتیم اگر کودک قادر به همکاری نباشد تست ABR گرفته می شود. نحوه ی انچام این تست به این صورت است که کودک دراز کشیده یا خواب باشد و هیچ گونه حرکتی نداشته باشد. در صورتی که کودک نتواند هنگام انجام تست آرام باشد، بایستی شربت خواب آور مخصوص کودکان بخورد تا بخوابد.
هزینه شنوایی سنجی نوزادان
هزینه تست شنوایی سنجی نوزاد بر اساس تست های که برای نوزاد انجام می شود متفاوت است. غربالگری اولیه نوزاد که با کمک تست oae انجام می شود هزینه ای بین 100 تا 150 هزار تومان دارد.
هزینه ی دیگری که برای شنوایی سنجی نوزاد بایستی پرداخت گردد در پایان سه ماهگی است. تست شنوایی سنجی نوزاد در پایان سه ماهگی تست ABR است که هزینه آن معمولا 350 تا 450 هزار تومان است.
این تست تخصصی تر و دقیق تر است، بخاطر همین امر هزینه آن نیز بیشتر است. هزینه شنوایی سنجی نوزادان بر اساس تعرفه وزارت بهداشت و مواد مصرفی است.
مرکز شنوایی سنجی نوزادان و کودکان در کرج
مجموعه جهان سمعک علاوه بر دو شعبه در تهران، یک شعبه فعال دیگر در کرج دارد. مرکز شنوایی سنجی نوزادان در کرج دارای تمام دستگاه های غربالگری شنوایی است. انواع تست شنوایی سنجی نوزاد مانند تست های OAE و تست ABR در مرکز شنوایی سنجی کرج انجام می شود.
تست شنوایی سنجی نوزادان نارس
به طور کلی به نوزادانی که قبل از هفته ی ۳۶ به دنیا بیایند نوزاد نارس گفته می شود. هر جنین به طور متوسط باید ۳۸ تا ۴۲ هفته در رحم مادر باقی بماند چنانچه زودتر از این زمان به دنیا بیاید نارس است.
برای تست شنوایی سنجی نوزادان در بدو تولد نوزادان نارس، معمولا تست oae گرفته می شود که این تست باید در صورت داشتن هر جوابی اعم از pass یا refer حتما یک ماه بعد نیز تکرار شود. در تست OAE وضعیت حلزون بررسی می شود و در واقع به ما می گوید که حلزون کودک شکل گرفته است یا خیر. اما اطلاعات کاملی در مورد وضعیت کلی سیستم شنوایی در اختیار ما قرار نمیدهد. تست دوم که در غربالگری کودکان الزامی است تست ABR نام دارد.
تفاوت ارزیابی شنوایی سنجی نوزادان با نوزادان نارس
تنها تفاوت ارزیابی تست شنوایی سنجی نوزادان با نوزادان نارس با کودکانی که در وقت خود به دنیا آمده اند این است که در کودکانی که به موقع به دنیا آمده اند در پایان سه ماهگی انجام می شود و یک بار پایان نه ماهگی.
اما در کودکان نارس باید سه مرتبه انجام شود: یک بار پایان سه ماهگی، یک بار پایان شش ماهگی و یک بار در پایان نه ماهگی تا از سلامت عصب اطمینان کامل حاصل شود.
تست شنوایی سنجی نوزادان شامل چه مواردی است؟
تست oae در نوزادان (بررسی حلزون گوش)
نوزادان قادر به پاسخ گویی به صداهایی که می شنوند نیستند و برای تست شنوایی سنجی نوزادان نیازمند استفاده از دستگاه اتوماتیک می باشد.
با استفاده از آزمایش تمپانومتری تنها وضعیت گوش میانی و پرده ی گوش قابل بررسی است. مرحله ی اول شنوایی سنجی در نوزادان به صورت غربالگری انجام می شود. یعنی اینکه فقط بررسی می شود که شنوایی نرمال است یا خیر. تست شنوایی سنجی غربالگری نوزادان OAE نام دارد.
با استفاده از یک دستگاه مخصوص و گوشی نرم که درون مجرای گوش قرار می گیرد، اصواتی به گوش نوزاد ارسال می شود و واکنش حلزون گوش بررسی می گردد. نتایج به صورت قبول یا مردود شدن ثبت می گردد. لازمه ی انجام این آزمایش آرام بودن نوزاد و سکوت در محیط می باشد. در صورتی که نوزاد در این آزمون شنوایی سنجی نتیجه ی قابل قبول را کسب نکند بعد از دو هفته (دو هفتگی نوزاد) آزمایش تکرار می گردد.
تست AABR در شنوایی سنجی نوزادان (بررسی عملکرد حلزون گوش و اعصاب شنوایی)
آزمون AABR در سنجش شنوایی نوزاد به صورت اتوماتیک در سطح شدت خاص انجام می شود. هدف از انجام این آزمایش در شنوایی سنجی نوزادان بررسی وضعیت عملکرد اعصاب شنوایی و حلزون گوش به صورت دقیق تر می باشد.
این آزمایش شنوایی سنجی در حالت خواب از نوزاد گرفته می شود. تست شنوایی سنجی AABR نشان می دهد که عصب گوش نوزاد توانایی انتقال صحیح اصوات از گوش به مغز را دارد یا خیر.
اقداماتی که در شنوایی سنجی کودکان و نوزادان انجام می شود
بررسی عملکرد گوش میانی و پرده گوش نوزادان و کودکان، با استفاده از آزمایش تمپانومتری برای تشخیص عفونت گوش و بیماری بیماری های گوش میانی و پرده گوش.
ادیومتری کودکان برای بررسی سطح شنوایی و تعیین نوع کم شنوایی در کودکان با استفاده از آزمایش های تخصصی.
انجام تست ABR آستانه گیری برای تعین میزان کم شنوایی و نوع آن در نوزادان و کودکان.
انجام تست ASSR در کودکان برای تعیین سطح شنوایی و میزان و نوع کم شنوایی.
انجام تست ABR تشخیص برای تعیین نوروپاتی شنوایی و عملکرد عصب گوش در کودکان و نوزادان.
انجام تست های تشخیص اختلالات یادگیری و شناختی در کودکان.
ارزیابی و مشاوره کاشت حلزون در نوزادان و کودکان.