دریافت نوبت از کلینیک
دریافت نوبت از کلینیک 

65281 449 021

10 صبح تا 7 عصــر هفت روز هفته

کلوئید گوش چیست؟ | ۶ روش درمان کلویید گوش

کلوئید گوش چیست؟

اگر در قسمت بیرونی گوش، زائده قرمز، برجسته، گوشتی و بدون درد دیده‌اید، احتمالا دچار کلوئید گوش (Ear keloid) هستید. ایجاد کلویید لاله گوش یا نرمه گوش نگران‌کننده نیست. اما با ما تا پایان این مقاله از کلینیک جهان سمعک همراه باشید تا علت و درمان این مشکل را بررسی کنیم.

کلوئید گوش چیست؟

کلوئید یک بافت گوشتی است که در اثر رشد زیاد سلول‌ها به وجود می‌آید. کلوئید گوش می‌تواند در نتیجه آسیب، ضربه یا جراحت گوش ایجاد شود. کلوییدها بیشتر در نواحی غضروفی لاله گوش یا نرمه گوش به وجود می‌آیند. کلوئید گوش معمولا برجسته است و می‌تواند اندازه بسیار بزرگی داشته باشد.

علت ایجاد کلویید گوش چیست؟

بدن به دنبال ایجاد هر نوع زخم و جراحت، با تولید سلول‌های جدید و سالم شروع به ترمیم خود می‌کند. اما اگر این روند بیش از اندازه انجام شود، یک قسمت اضافه به وجود می‌آید که همان کلویید است. اگر بخواهیم علمی‌تر به موضوع نگاه کنیم، رشد بیش از حد بافت کلاژنی و جایگزین شدن کلاژن نوع ۳ به جای نوع ۱، عامل ایجاد کلوئید در گوش است. کلوئید گوش به دلیل رشد بیش از حد بافت در محل اسکار و به دنبال شرایط مختلف روی گوش ایجاد می‌شود:

  • زخم یا بریدگی روی گوش
  • ضربه به گوش یا شکستگی لاله گوش
  • سوختگی پوست گوش در اثر لیزر یا علل دیگر
  • تتو روش گوش
  • جوش‌های بزرگ مانند آکنه یا جوش التهابی ناشی از آبله‌مرغان
  • اسکار ناشی از جراحی زیبایی یا درمانی گوش
  • نیش حشرات منجر به زخم

چه افرادی بیشتر دچار کلویید روی گوش می شوند؟

عکس کلوئید گوش

برخی از افراد ممکن است با احتمالا بالاتری دچار این ضایعات شوند. به همین دلیل لازم است برای انجام کارهایی مثل پیرسینگ، سوراخ کردن، تتو یا جراحی زیبایی گوش بیشتر مراقب باشند:

  • احتمال بروز کلوئید از جمله کلوئید گوش، در افراد دارای پوست تیره و نژادهای آفریقایی آمریکایی، آسیایی و اسپانیایی تبار، بیشتر است.
  • احتمال بروز چنین بافتی با افزایش سن بیشتر می‌شود و در کودکان شیوع کمتری دارد.
  • جنبه وراثتی دارد، یعنی اگر یک نفر از اعضای خانواده شما سابقه کلوئید داشته باشد احتمال بروز آن در شما نیز افزایش می‌یابد.

 

علائم کلوئید گوش چیست؟

کلوئید عارضه یا نشانه خاصی به جز ظاهر برجسته با رنگ متفاوت ندارد. اگرچه بسته به محل قرارگیری و اندازه، ممکن است باعث خارش یا احساس ناراحتی در گوش شود. رنگ بافت کلوییدی گوش در ابتدا صورتی است و می‌تواند به مرور قرمز، قهوه‌ای یا بنفش رنگ شود. این بافت معمولا در ابتدا به شکل یک برجستگی کوچک و گرد در اطراف محل آسیب است که به آرامی رشد می‌کند.

درمان کلوئید گوش چیست؟

درمان کلوئید گوش دشوار است، زیرا برداشتن جراحی (برش) در ۸۰ درصد مواقع ممکن است منجر به تشکیل اسکار کلوئیدی شود. کلوئیدهای عودکننده حتی ممکن است بزرگتر از اسکار کلوئید اصلی گوش باشند. قبل از شروع درمان کلوئید گوش، متخصص معمولا با معاینه یا نمونه‌برداری، از اینکه ضایعه کلویید است مطمئن می‌شود.

۱- درمان کلوئید گوش با تزریق استروئید

علائم خارش و درد ناشی از کلوئید گوش با تزریق مستقیم استروئیدهایی مانند مانند تریامسینولون استونید در بافت کلویید، کمتر می‌شود. این روش تا زمان کاهش سایز کلویید، باید هر ۳ تا ۴ هفته تکرار شود. معمولا بعد از ۴ مرتبه تزریق، بافت زائد نرم شده و درمان می‌شود. تزریق باید با تشخیص و در مطب متخصص انجام شود. ۵۰ تا۸۰ درصد از کلوییدهای گوش با این روش بهبود پیدا می‌کنند. البته در بسیاری از بیماران، ضایعه بعد از ۵ سال مجددا عود می‌کند. یکی از عوارض این روش نیز احتمال روشن شدن پوست (هیپوپیگمانتاسیون) با تزریق استروئید است.

۲- پماد برای کلوئید گوش

پمادهای رتینوئیدی برای درمان کلوئیدهای کوچک گوش که تازه ایجاد شده باشند، مفید هستند. از طرفی این پمادها رنگ، خارش و سایر علائم پوستی کلویید لاله گوش را هم بهبود می‌دهند.

۳- جراحی کلوئید گوش

بسته به سن و اندازه زائده، جراحی کلوئید نیز یکی از روش‌های درمانی است. معمولا کلوئیدهای بزرگ کاندید بهتری برای جراحی هستند. برای کاهش احتمال عود کلویید گوش، جراح ممکن است قبل از بخیه زدن، به لبه‌های کلوئید استروئید تزریق کند. اگر چند ماه بعد از جراحی، اسکار شروع به ضخیم شدن کنند، ممکن است تزریق مجدد استروئید نیاز باشد.

۴- استفاده از گوشواره فشاری روی بافت کلوییدی گوش

گوشواره فشاری برای درمان کلویید گوش

بعد از جراحی کلویید گوش، ممکن است جراح استفاده از گوشواره‌های فشاری (آتل های زیمر) را تجویز کند. این وسیله با کاهش جریان خون در لاله گوش، مانع از ایجاد یا بازگشت کلوئید گوش می‌شود. گوشواره فشاری باید ۱۶ساعت در شبانه‌روز و به مدت ۶ تا ۱۲ ماه برای جلوگیری از عود مجدد کلویید روی گوش استفاده شود. با این حال، استفاده از این وسیله برای اغلب افراد ناراحت‌کننده است.

۵- لیزردرمانی یا پرتودرمانی برای درمان کلوئید گوش

اگر کلوئید گوش بزرگ باشد یا با روش‌های درمانی دیگر دچار عود شود، می‌توان با پرتودرمانی یا لیزردرمانی رشد آن را کنترل کرد. معمولا پرتودرمانی ۳ روزه در عرض ۲۴ ساعت پس از برداشتن کلوئید از طریق جراحی انجام می‌شود. این روش می‌تواند ۱۰ تا ۱۵درصد میزان عود را کاهش دهد. لیزر درمانی نیز با لیزر رنگی پالسی برای ضایعاتی انجام می‌شود که در حال رشد و بزرگ شدن هستند.

۶- کرایوتراپی یا سرمادرمانی برای بهبود کلوئید گوش

طبق آنچه در سایت بیمارستان کودکان فیلادلفیا آمده، استفاده از نیتروژن مایع برای منجمد کردن کلوئیدهای گوش موفقیت بالا و میزان عود کمی را نشان می‌دهد. این روش برای اولین بار در بیمارستان دانشگاه پنسیلوانیا در سال ۲۰۱۳ آزمایش شد. اگر به این گزینه درمانی علاقه مند هستید، باید با متخصص پوست یا جراح پلاستیک مشورت کنید.

چطور می توان از ایجاد کلویید گوش جلوگیری کرد؟

درمان کلوئید لاله گوش نسبتا سخت است و اگر مستعد باشید، احتمال عود آن نیز وجود دارد. نکات زیر را رعایت کنید تا احتمال بروز این مشکل کمتر شود یا در صورت ایجاد، در زودترین زمان ممکن تشخیص و درمان را شروع کنید:

  • اگر پوست ناحیه آسیب‌دیده گوش، شروع به ضخیم شدن و خارش کرد سریعا به پزشک مراجعه کنید.
  • از خوددرمانی با ترکیبات گیاهی، الکل یا زدن پماد آنتی بیوتیک روی موضع پرهیز کنید.
  • اگر کلویید اطراف سوراخ گوش یا پیرسینگ ایجاد شده، تا تشخیص و درمان توسط متخصص گوشواره و پیرسینگ استفاده نکنید. اما اگر هنوز در گوش قرار دارند، خودتان آن را خارج نکنید.
  • از هرگونه دست‌کاری کلوئید روی گوش بپرهیزید.
  • اگر خودتان یا یکی از اعضای خانواده سابقه کلوئید گوش داشته‌اید، پیرسینگ، سوراخ کردن گوش و تتو انجام ندهید.
  • در صورت داشتن سابقه، قبل از انجام هرگونه جراحی گوش، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
  • پس از انجام هر گونه سوراخ کردن یا سوراخ کردن جدید، از چسب یا ژل سیلیکونی استفاده کنید.

سخن پایانی

کلوئید روی گوش در اثر بزرگ شدن می‌تواند اعتماد به نفس و راحتی را از فرد مبتلا بگیرد. بنابراین اگر به تازگی دچار زخم، جراحت یا ضربه به گوش شده‌اید یا تحت جراحی، تتو، سوراخ کردن یا پیرسینگ گوش قرار گرفته‌اید و علائم کلویید گوش را دارید، هرچی سریع‌تر برای تشخیص دقیق و شروع روش‌های درمانی به متخصص مراجعه کنید. از آن‌جایی که کلوییدهای گوش معمولا در قسمت خارجی ایجاد می‌شوند، مشکلی برای شنوایی ایجاد نمی‌کنند.

سوالات متداول

۱- چطور می‌توان کلوئید گوش را درمان کرد؟

استفاده از پماد، تزریق کورتیکواستروئیدها، جراحی و کرایوتراپی از روش‌های رایج برای درمان کلویید گوش هستند.

۲- عامل کلوئید روی گوش چیست؟

جراحت، آسیب و زخم روی گوش در افرادی که مستعد کلویید هستند می‌تواند باعث ایجاد این ضایعه شود.

۳- کلویید بیشتر در کدام قسمت گوش ایجاد می شود؟

کلوئید معمولا در قسمت‌های غضروفی مانند لاله گوش و همچنین نرمه گوش به وجود می‌آید.

۴- آیا کلوئید گوش خود به خود خوب می‌شود؟

خیر، کلویید یک بافت گوشی ناشی از تولید زیاد سلول‌ها است و به مرور بزرگ‌تر می‌شود. برای درمان باید از روش‌هایی که در این مقاله گفتیم استفاده کرد.

Picture of سرور فتحی
سرور فتحی

سرور فتحی بیرانوند متخصص شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و مدیر کلینیک شنوایی سنجی، تجویز سمعک و سرگیجه آریاشهر مولف کتاب” توانبخشی شنوایی و زبان آموزی کودکان زیر۷سال دارای تقص شنوایی” و با سابقه ی 10 سال فعالیت در زمینه شنوایی شناسی ، تجویز سمعک و سرگیجه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 15 =