میکروساکشن یا ساکشن گوش به فرایند برداشتن موم اضافی و جرم گوش توسط یک دستگاه مکنده گفته میشود. این روش توسط متخصص شنوایی سنجی در کلینیکهای شنوایی سنجی و سرگیجه مانند کلینیک جهان سمعک یا توسط متخصصان گوش و حلق و بینی انجام میشود. اما میدانید که انجام این روش چه ممنوعیتهایی دارد؟ در ادامه خواهیم گفت مزایای و معایب ساکشن کردن گوش چیست و چگونه انجام میشود.
فهرست مطالب
ساکشن گوش چیست؟
ساکشن گوش (ear suction) یک روش غیر تهاجمی برای خارج کردن موم یا جرمهای داخل کانال گوش است. تخلیه جرم گوش با ساکشن یکی از ایمنترین و موثرترین روشها برای پاکسازی گوش است و توسط متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص شنوایی سنجی که اموزش دیدهباشند، قابل انجام است. این روش معمولا چند دقیق هبیشتر طول نمیکشد و پس از آن فرد میتواند به فعالیت روزانه خود بپردازد.
ساکشن گوش برای چه افرادی مناسب است؟
طبق توصیههای NHS، تخلیه جرم گوش با ساکشن در افراد زیر توصیه میشود:
- برای افرادی که ممنوعیت ورود آب به گوش دارند.
- سابقه عفونت گوش میانی داشتهاند.
- کمتر از ۲ سال قبل تحت جراحی گوش قرار گرفتهاند (به جز جراحی زیبایی).
- سابقه مشکلات گوش داخلی، سوراخ یا پارگی پرده گوش دارند.
- سابقه ترشحات غلیظ از گوش در ۲ سال اخیر داشتهاند.
- افراد مبتلا به شکاف کام که درمان نشدهاند.
- سابقه ابتلا به عفونت دردناک گوش داشتهاند.
فرق ساکشن گوش با شستشوی گوش چیست؟
اینکه شستشوی گوش بهتر است یا ساکشن به مشکل و شرایط بستگی دارد. هر دو روش مزایای و معایب خاص خود را دارند اما شواهد اولیه نشان میدهد که میکروساکشن خطرات کمتری به همراه دارد، بهویژه برای بیمارانی که دارای بیماریهای گوش هستند. گاهی متخصص از میکروسکوپهای دوچشمی جراحی گوش و حلق و بینی برای بزرگنمایی مجرای گوش و تعیین محل دقیق موم استفاده میکنند. دراینصورت میتوان از ساکشن گوش حتی زمانی که بیمار دچار عفونت گوش یا سوراخ پرده گوش شده، استفاده کرد.
مکش ملایم ساکشن گوش کمک میکند کمترین ناراحتی در طول فرآیند وجود داشته باشد. از آنجایی که حسن ساکشن کردن گوش با اسپکولوم باز میشود و هیچ مایعی داخل گوش وارد نمیشود، احتمال عفونت بسیار کمتر است. در جدول زیر فرق ساکشن گوش با شستشوی گوش را آوردهایم.
مقایسه | تخلیه جرم گوش با ساکشن | تخلیه جرم گوش با شستشو |
روش انجام | استفاده از دستگاه مکنده برای خارج کردن جرم گوش با کمک ابزار بزرگنمایی | تزریق محلول مخصوص یا محلول نمکی به داخل کانال گوش برای شستن و خارج کردن جرم |
مزایا | ● امکان مشاهده دقیق داخل گوش توسط پزشک
● مناسب برای افرادی با سابقه جراحی، پارگی پرده یا عفونت ● عدم تماس رطوبت با مجرای گوش ● کاهش خطر عفونت |
● ساده
● کمهزینه |
معایب | ● نیاز به تجهیزات تخصصی و پزشک متخصص | ● احتمال باقیماندن رطوبت و خطر عفونت
● مناسب نبودن برای افرادی با پارگی پرده گوش یا عفونت فعال |
عوارض احتمالی | ● سرگیجه یا منگی موقت پس از انجام
● کاهش شنوایی موقت در برخی افراد |
● تحریک یا آسیب به پرده گوش در صورت انجام نادرست
● خطر عفونت در صورت باقیماندن رطوبت |
مناسب برای | ● افرادی با جرم گوش فشرده یا سفت، یا کسانی که شرایط پزشکی خاصی دارند. | ● افرادی با جرم گوش نرم و بدون مشکلات پزشکی خاص |
تخلیه جرم گوش با ساکشن چگونه انجام می شود؟
متخصص شنوایی شناسی ابتدا لیستی از سوالات را درباره شرایط و بیماریها، مشکلات اخیر گوش، سابقه جراحی و عفونت و داروهای مصرفی شما میپرسد تا مطمئن شود این روش برایتان مناسب است. پس از آن نحوه ساکشن گوش طبق مراحل زیر انجام میشود:
- متخصص با استفاده از اتوسکوپ که یک ابزار بزرگنمایی است، داخل گوش را بررسی میکند تا مطمئن شود موم نرم و قابل برداشت با ساکشن است.
- در مواردی که جرم خشک یا بسیار بزرگ باشد، قطره برای ساکشن گوش مانند گلیسرین فنیکه یا هیدروژن پراکسید ۳% را تجویز میکند. این قطره باید تا مدتی قبل از انجام ساکشن، استفاده شود.
- برای برداشتن جرم، پزشک به آرامی لوله ساکشن را وارد گوش شما میکند تا موم را با مکش کنترلشده از مجرا خارج کند. کل این فرآیند ۳۰ دقیقه بیشتر طول نمیکشد.
مزایای ساکشن کردن گوش
تجربیات متخصصان نشان داده است که این روش معمولا موثر و بسیار کمعارضه است و مزایای متعددی دارد:
- در مدت زمان کمی انجام میشود.
- درمانگر میتواند در هنگام انجام فرآیند، داخل گوش را ببیند.
- نیاز به مراقبتهای قبل و بعد زیادی ندارد.
- در هر سنی انجام میشود و تحمل آن آسان است.
- عدم وجود رطوبت در این روش، احتمال بروز عوارض رایج شستشو مانند عفونت را کاهش میدهد.
- در افرادی با مشکلات خاص پرده گوش یا یا سابقه جراحی قابل انجام است.
عوارض ساکشن گوش چیست؟
مانند هر روش درمانی دیگر، ساکشن جم گوش هم عوارض خفیفی دارد که با مراقبت قبل و بعد و همچنین مراجعه به متخصص متبحر، میتوان امکان بروز آنها را کاهش داد. برخی از رایجترین عوارض بعد از ساکشن گوش عبارتند از موارد زیر:
- سرگیجه: برخی از بیمارن حین یا پس از جرم گیری گوش با ساکشن کمی احساس سرگیجه و منگی دارند که موقتی است و خیلی زود برطرف میشود.
- کاهش جزئی شنوایی: کاهش جزئی شنوایی بلافاصله پس از ساکشن موم طبیعی و موقت است.
- عفونت: یکی از عوارض ساکشن جرم گوش که بسیار به ندرت اتفاق میافتد. استفاده از ابزارهای استریل و رعایت بهداشت، احتمال عفونت را از بین میبرد.
- آسیب پوستی: چسبندگی، بزرگی یا عمقی بودن موم میتواند روند ساکشن جرم گوش را کمی مشکل کند. کافی است از قطرههای مخصوص نرمکننده جرم قبل از فرایند استفاده شود. تکان ندادن سر و ثابت ماندن نیز آسیب پوستی را کمتر میکند. در هر حال این عارضه اصلا نگران کننده نیست و بعد از چند روز بهبود پیدا میکند.
- احساس پرشدگی در گوش: گاهی خارج کردن جرمهای بزگ و چسبنده، بعد از فرایند باعث ایجاد حس پری یا کیپی شود که به مرور بهبود مییابد.
- اثرات صوتی روی گوش: صدای دستگاه مکش و اثرات بعد از درمان گاهی باعث احساس موقت وزوز گوش یا سوت کشیدن گوش میشود.
همه این عوارض نهایتا یک تا چند ساعت بعد از شستشوی گوش با دستگاه ساکشن برطرف میشوند. اگر هریک از این عوارض شدید یا ادامهدار بودند، حتما به متخصص اطلاع دهید.
مراقبت بعد از ساکشن گوش چگونه است؟
پس از انجام عمل ساکشن گوش، رعایت مراقبتهای پس از عمل برای جلوگیری از عوارض و تسریع بهبودی ضروری است. در ادامه توصیههای مهمی ارائه میشوند:
- خشک نگهداشتن گوشها: ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از ساکشن، از ورود آب به گوشها، رفتن به سوانا، جکوی و استخر جلوگیری کنید. برای محافظت، هنگام دوش گرفتن یا شستن موها، از پنبه آغشته به وازلین یا محافظ گوش استاندارد استفاده کنید.
- استفاده از قطرههای تجویزی: در صورت تجویز قطره مخصوص توسط شنواییسنج، طبق دستورالعمل از آنها استفاده کنید تا از عفونت جلوگیری شده و سریعتر بهبود پیدا کنید.
- پرهیز از وارد کردن اشیا به گوش: چند روز تا یک هفته از هرگونه جسم خارجی مانند گوشپاککن، سنجاق یا دستمال کاغذی در مجرای گوش خودداری کنید، زیرا ممکن است فرآیند بهبودی را مختل کند.
- اجتناب از فعالیتهای شدید: ۱ تا ۲ روز پس از ساکشن کردن گوش از فعالیتهای بدنی سنگین، ورزش و شنا خودداری کنید.
- مدیریت درد و ناراحتی: در صورت احساس درد یا ناراحتی خفیف پس از ساکشن، میتوانید از مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید.
ساکشن جرم گوش برای کودکان
میکروساکشن گوش یک روش ایمن و کارآمد برای کودکان نیز محسوب میشود که مراقبتهای کمتری نیاز دارد و معمولا کودکان به خوبی آن را تحمل میکنند. ساکشن جرم گوش را میتوان برای کودکان زیر شش سال نیز انجام داد چون راه حلی سریع و بدون درد برای جرم بیش از حد گوش است.
هزینه ساکشن گوش چقدر است؟
هزینه جرم گیری گوش با ساکشن به نوع مرکز درمانی (پزشک عمومی، متخصص گوش و حلق و بینی یا شنواییسنج)، دولتی یا خصوصی بودن و پزشک متخصص بستگی دارد. اما به طور کلی تعرفه ساکشن گوش ۱۴۰۳ به صورت زیر است:
- ساکشن گوش توسط پزشک عمومی ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان
- هزینه ساکشن گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
سخن پایانی
شستشوی گوش با دستگاه ساکشن روشی ایمن و اثربخش است که برای جرمهای بزرگ و عمیق گوش استفاده میشود. این روش برای افرادی که مشکلات خاصی در گوش دارند، سابقه عفونت و منع استفاده از مایع در گوش دارند، بهترین گزینه است. قبل تخلیه جرم گوش با ساکشن باید با کمک قطرههای مخصوص جرم را نرم کرد تا کمترین آسیب به پوست یا دیواره گوش وارد شود. این فرآیند طی چند دقیقه انجام میشود و عارضه و مراقبت خاصی ندارد. برخی از عوارض مانند سرگیجه یا کم شدن جزئی شنوایی نیز موقتی هستند.
سوالات متداول
۱- ساکشن گوش یعنی چه؟
ساکشن گوش یا میکروساکشن، استفاده از دستگاههای مخصوص مکنده است که جرم و موم گوش را خارج میکنند.
۲- دستگاه ساکشن گوش چیست؟
دستگاهی است که با ایجاد مکش کنترل شده از طریق یک پروب، با دقت و ایمنی بالا جرمهای گوش را خاج میکند.
۳- ساکشن گوش درد دارد؟
برداشتن مومهای بزرگ، عمیق یا جرمی که به دیوارهها چسبیده باشد ممکن است کمی ایجاد ناراحتی کند. اما معمولا با استفاده از قطره قبل از این فرایند، موم بسیار راحت از گوش مکیده میشود.
۴- شستشوی گوش با آب بهتر است یا ساکشن؟
انتخاب بین ساکشن یا شستشوی گوش به شرایط گوش۷ میزان و نوع جرم و سلامت گوش بیمار بستگی مرتبط است. هر دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارند. در صورتی که دچار عفونت یا مشکلات خاص گوش باشید، شستشو گوش با ساکشن توصیه میشود.
۵- سرگیجه بعد از ساکشن گوش طبیعی است؟
بله، گاهی به دلیل سفتی، خشکی، بزرگی یا چسبندگی زیاد جرمها، ساکشن کمی به گوش فشار وارد میکند. در نتیجه بعد از انجام کار مقداری سرگیجه وجود دارد. مدتی نشستن بلافاصه پس از ساکشن کردن گوش به پیشگیری از ایجاد سرگیجه کمک میکند.