جرم گوش چیست؟
انوع جرم گوش
وکس گوش یک ماده محافظ آبگریز (دفع آب) است. بر اساس ژنتیک افراد، ممکن است یکی از دو نوع مختلف وکس گوش داشته باشید
- مرطوب که دارای چربی بیشتری است.
- خشک که مقدار لیپید آن کمتر است.
عملکرد وکس گوش چیست؟
نشان داده شده است که جرم گوش دارای مزایای محافظتی برای کانال گوش خارجی است. از آنجایی که جرم گوش آبگریز است، می تواند گوش را از اثرات منفی آب به دام افتاده محافظت کند. وکس گوش همچنین دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی بالقوه است و مقدار مناسب آن ممکن است خطر ابتلا به عفونتهای گوش مانند اوتیت خارجی را کاهش دهد. جهت آشنایی بیشتر با عفونت گوش روی اوتیت کلیک کنید.
علت زیاد شدن جرم گوش چیست؟
در شرایط عادی، بدن روشی برای از بین بردن جرم گوش و پوست کنده شده از طریق حرکات استخوان فک در حین فعالیت هایی مانند جویدن یا صحبت کردن دارد. حرکت فک باعث می شود وکس گوش از پرده گوش به سمت گوش خارجی حرکت کند. همچنین، پوست مجرای گوش تمایل دارد از اعماق کانال گوش به قسمتهای بیرونی کانال حرکت می کند؛ با این کار پوست داخل گوش لایه برداری شده و وکس گوش را به بیرون فشار می دهد.
حدود 6 نفر از هر 100 نفر گوش آنها جرم اضافی جمع می کنند. این حالت در کودکان، سالمندان، افرادی که مجرای گوش کوچک یا باریک دارند، افرادی که موهای زائد در ورودی کانال گوش دارند و افراد دارای اختلالات شناختی بیشتر است.
دلایل تجمع وکس گوش
- نبود حرکات پوست داخل مجرای گوش: می تواند نتیجه روند طبیعی پیری باشد. همچنین می تواند باعث روش های نامناسب حذف جرم گوش شود
- باریک شدن کانال گوش: می تواند تحت تاثیر شکل مجرای گوش فرد، باریک شدن بافت نرم (در اثر عفونت های متعدد)، یا افزایش مقدار مو در کانال گوش قرار گیرد.
- انسداد مجرای گوش: استخوان (علل مادرزادی یا ضربه ای)، پوسته پوسته شدن بافت نرم
- تولید بیش از حد: ضربه، آب به دام افتاده و سایر علل ناشناخته موجب تولید بیش از حد جرم گوش می شود.
همچنین استفاده از اشیاء جهت خروج جرم گوش نیز می تواند منجر به انسداد کانال گوش و تجمع وکس شود. مواردی مانند سمعک، گوشگیرهای موسیقی و گوشگیرها (کاهش صدا یا شنا) مانع از حرکت طبیعی جرم گوش میشوند.
علائم تجمع جرم گوش
- سرفه های رفلکسی
- گوش درد
- از دست دادن شنوایی
- احساس پری و کیپی گوش
- خارش در گوش (می تواند نشانه عفونت یا حساسیت نیز باشد)
- وزوز گوش
- سرگیجه
وکس گوش در مواردی مانند عفونت گوش خارجی نیز افزایش می یابد. با افزایش وکش یا جرم، بدن در واقع در برابر عفونت مقاومت می کند.
فرایند از بین بردن وکس گوش
روش های مختلفی برای حذف جرم گوش وجود دارد. با این حال، اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا را دارید، باید با یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید. روشهای متداول برای برداشتن وکس گوش خانگی میتواند در واقع به گوشهای شما آسیب برساند یا وکس گوش را به نواحی داخلی تر گوش فشار دهد. وکس گوش فقط باید زمانی از بین برده شود که شما احساس ناراحتی یا کیپی کنید. شست و شوی گوش یا ساکشن یکی از متداولترین روش های از بین بردن وکس گوش است.
جلوگیری از تجمع جرم
اقدامات زیر ممکن است به جلوگیری از تجمع وکس گوش کمک کند. با این حال، قبل از امتحان آنها باید با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر سابقه مشکلات گوش دارید. استفاده از قطره شست و شوی گوش مانند گلیسرین فنیکه می تواند وکس گوش را نرم کند و خروج آن راحت تر شود.
جرم گوش چه می کند؟
تولید وکس گوش یک روند طبیعی در انسان و بسیاری از پستانداران دیگر است. وکس گوش در قسمت خارجی مجرای گوش تولید می شود. این ماده با ترشح غدد چربی و غدد عرق که توسط فولیکول های مو آزاد می شوند، ایجاد شده و سپس گردوغبار، باکتری ها، قارچ ها، موها و سلول های مرده پوست را به دام می اندازد و موم را تشکیل می دهد. در واقع گوش ها هم به تنفس به نیاز دارند و با استفاده از دستگاه هایی که داخل گوش قرار می گیرند از تنفس طبیعی گوش جلوگیری می شود.
تخلیه جرم گوش با کاغذ؟
حدالامکان برای تخلیه جرم گوش از کاغذ یا گوش پاک کن استفاده نکنید. چون این اشیاء موجب هل دادن جرم گوش به داخل می شود. جرم گوش خودبه خود تخلیه می شود و نیاز به استفاده از کاغذ یا گوش پاک کن نیست.
جرم گوش و سرگیجه چه ارتباطی باهم دارند؟
در بعضی موارد که حجم جرم گوش انباشت شده میتواند باعث احساس سرگیجه شود. اگر جرم باعث فشار مضاعف به پرده گوش شود، می تواند سیگنال های ارسال شده از گوش به مغز را تحت تاثیر قرار دهد که به نوبه خود می تواند بر تعادل ما تأثیر بگذارد. تاثیر گذاری به صورت عدم تعادل و سرگیجه خواهد بود. با شست و شوی گوش و درآوردن وکس گوش انباشت شده، احساس سرگیجه و عدم تعادل نیز از بین می رود.