صدای بلند و سرگیجه چگونه اتفاق می افتد؟ به ایجاد نیستاگموس یا سرگیجه هنگام شنیدن صدای بلند، پدیده تولیو می گویند. این نوع سرگیجه ها هنگام زور زدن نیز به وجود می آید.
وجود نقص استخوانی (که به آن پنجره سوم هم گفته می شود) می تواند باعث انتقال پاتولوژیک تغییرات فشار داخل جمجمه ای به پری لنف شود. این بیماری بخاطر طیف وسعیی از دلایل به وجود می آید.
در انسان ها این پدیده یعنی سرگیجه هنگام شنیدن صدای بلند، برای اولین بار در بیمارانی که از سیفیلیس رنج می بردند مشاهده شد.و آن می تواند یکی از علل های سرگیجه باشد.
سپس گزارشات زیادی نشان دادند تولیو ممکن است در پاتولوژی های مختلف و حتی در افراد نرمال دیده شود. شایعترین اختلالی که در آن پدیده تولیو مشاهده می شود، شکاف مجاری نیم دایره ای فوقانی است.
پدیده تولیو نمی تواند به عنوان ابزار تشخیصی بیماری خاصی درنظر گرفته شود. تولیو نشانه ای است به نفع پاتولوژی های دهلیزی-حلزونی اما برای فهمیدن پاتولوژی دقیق ایجاد کننده این پدیده بررسی های بیشتری مورد نیاز است. اگرچه پدیده تولیو(صدای بلند و سرگیجه) در شکاف مجاری نیم دایره ای فوقانی شایع تر است اما بیماری هایی زیادی می توانند با این پدیده همراه باشند.
بیماری ه ایی که موجب سرگیجه هنگام شنیدن صدای بلند می شوند عبارتند از
- اتواسکلروزیس
- سیفیلیس مادرزادی
- منییر
- فیستول پری لنف
- کلستئاتومایی که منجر به فرسایش مجرای نیم دایره شده باشد
- ضربه به سر
- پس از جراحی استاپدکتومی
- پس از جراحی
- تیمپانوماستوئیدکتومی
- ناشنوایی مادرزادی
- استئومای گوش میانی
- بیماری Lyme
- سندرم Collapsed canal
در فیستول پری لنف، افراد دارای علامت تولیو هنگام تغییر در فشار هوا مانند انجام مانور والسالوا، عطسه، سرفه، بلند کردن وسایل سنگین و تست فیستولا، دچار سرگیجه یا عدم تعادل می شوند. در این حالت نیستاگموس معمولا به همراه سرگیجه خواهد بود.
تاریخچه گیری دقیق و آزمون های فیزیکی کامل می تواند افتراق پاتولوژی هایی که دارای علامت تولیو هستند را آسان تر کند. به علاوه تست هایی شامل ادیومتری، تیمپانومتری، رفلکس آکوستیک، تست فیستولا، VNG، ECochG و CT scan می تواند به این منظور استفاده شود.
می توانیم برای تست تولیو از یک ادیومتر استفاده کنیم اما باید توجه داشته باشیم که گاهی تنها یک فرکانس خاص در شدت بالا باعث برانگیخته شدن پدیده تولیو می شود.
یکی دیگر از تست هایی که می تواند در این زمینه کمک کننده باشد، VEMP است. در این تست محرکات کلیک یا تن برست با شدت بالا ارائه می شود تا پاسخ عضلانی برانگیخته شود. در بسیاری از بیماران دارای علامت تولیو، آستانه VEMP معمولاً کمتر از 70 dB nHL است. در بیماران بدون علامت تولیو یا در افراد نرمال آستانه به صورت قابل توجهی بالاتر است.
صدای بلند و سرگیجه چگونه درمان می شود؟
درمان تولیو (صدای بلند و سرگیجه) یا سرگیجه هنگام شنیدن صدای بلند براساس علت آن صورت می گیرد. در واقع باید علت و بیماری که باعث ایجاد پدیده تولیو می گردد، برطرف شود. با این حال استفاده از قالب محافظ گوش برای ایجاد کاهندگی در برابر ورود صداهای بلند می تواند در کاهش علائم موثر باشد.