بسیاری از مشکلاتی که در گوش وجود دارد می تواند با قطره گوش درمان شود. از جمله عفونت گوش میانی، گوش شناگر، جرم بیش از حد گوش و درد گوش. با وجود اینکه می توان راحت قطره های گوش را تجویز کرد، اما نحوه ی استفاده از آن می تواند تاحدودی مشکل باشد. این موارد را باید در نظر داشته باشید که گوش درد ممکن است علت های مختلفی داشته باشد پس بدون تجویز پزشک به هیچ عنوان اقدام به استفاده از قطره های گوش ننمائید، در وهله اول باید به یک کلینیک تخصصی گوش مراجعه فرمائید تا بهترین تجویز توسط متخصصین انجام شود.
شما می توانید با مراجعه به کلینیک فوق تخصصی جهان و با شماره 02144965281 و 09125389465 تماس بگیرید. هماهنگی های لازم را در این زمینه داشته باشید.
انواع قطره گوش
متداولترین نوع قطره ها در زیر آمده است
- خاصیت شویندگی بر پایه اسید برای از بین بردن جرم گوش
- محلول های الکل و اسید استیک برای جلوگیری از گوش شناگر
- آنتی بیوتیک برای درمان عفونت های باکتریایی
- نوع بیهوشی برای کمک به بی حسی گوش درد
در موارد زیر نباید از قطره استفاده کرد
در صورت پارگی پرده گوش، مگر در مواردی که پزشک به شما گفته باشد، هرگز نباید از قطره گوش استفاده کرد. انجام این کار باعث می شود مواد شیمیایی به طور بالقوه به گوش میانی آسیب برساند. این مورد حتی شامل قطره گوش آنتی بیوتیکی برای پاک سازی عفونت نیز می باشد. همیشه قبل از استفاده قطره، دستورالعمل مربوط به آن را به دقت مطالعه فرمایید. تاریخ انقضای آن را بررسی کنید.
قطره گوش بهتر است در دمای اتاق استفاده شود. قطره هایی که بیش از حد سرد یا گرم هستند می توانند باعث سرگیجه و مشکلاتی در گوش شما شوند. اگر قطره داخل یخچال است آن را به مدت 30 دقیقه قبل از استفاده بیرون بیاورید.
نحوه مصرف قطره گوش در افراد بالای 12 سال
- حوله را از وسط تا کنید و سر خود را روی حوله بگذارید و گوش آسیب دیده را به سمت بالا قرار دهید.
- لاله گوش را به آرامی بیرون و بالا ببرید تا مجرای شنوایی صاف شود، این کار را با کمک یکی انجام دهید.
- با دقت تعداد توصیه شده قطره را در مجرای شنوایی تجویز کنید.
- فلپ گوش را به آرامی فشار دهید تا مایع به گوش ترغیب شود.
- حداقل یک یا دو دقیقه در این حالت بمانید تا اطمینان حاصل کنید که دارو به طور کامل کانال گوش را پوشانده است.
- در صورت نیاز این کار را در سمت دیگر تکرار کنید.
نحوه ی مصرف قطره در کودکان
این کار به یک یا حتی دو نفر اضافی نیاز دارد، به خصوص اگر کودک خردسال باشد. در این حالت، یک نفر قطره را داخل گوش میریزد و دیگری کودک را بی حرکت نگه می دارد. این روش همچنین کمی متفاوت است زیرا مجرای شنوایی در کودکان کوتاهتر و دارای زاویه افقی است.
- یک حوله تمیز را از وسط تا کنید و آن را روی زمین یا تخت قرار دهید.
- از کودک بخواهید سرش را روی حوله قرار داده و گوش آسیب دیده در بالا باشد.
- در صورت نیاز،نفر دوم می تواند سر کودک را بی حرکت نگه دارد.
- شخصی که قطره ها را داخل گوش میریزد، باید لاله گوش را به آرامی بیرون و پایین بکشد تا مجرای شنوایی صاف شود.
- به تعداد تجویز شده قطره را بریزید.
- کودک را برای چند دقیقه در این وضعیت نگه دارید.
- در صورت نیاز این کار را روی گوش دیگر تکرار کنید.
- روند کودکان و نوزادان کم و بیش یکسان است.
عوارض قطره گوش چیست؟
گوش ساختاری ظریف است و می تواند به داروهای مختلف پاسخ متفاوتی بدهد. اگر بعد از استفاده از قطره واکنش غیرطبیعی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید. مخصوصا در صورت واکنش آلرژیک که با سوزش، خارش، قرمزی یا بثورات موضعی مشخص می شود.
هشدار بروز حساسیت هنگام استفاده از قطره
اگرچه خیلی نادر است، اما قطره های گوش گاهی اوقات می توانند یک واکنش حساسیتی شدید به نام آنافیلاکسی ایجاد کنند. در صورت عدم درمان، آنافیلاکسی ممکن است منجر به کما، شوک، نارسایی قلبی یا تنفسی و حتی مرگ شود.
قطره کلرامفنیکل
کلرامفنیکل (Chloramphenicol) از دسته آنتیبیوتیکهایی است که برای رفع عفونتهای باکتریایی مانند عفونتهای گوش استفاده میشود. این دارو یکی ارزانترین آنتیبیوتیک ها محسوب میشود و به همین دلیل در کشورهای در حال توسعه یکی از گزینه های درمان است. توجه داشته باشید که افرادی که به عفونتهای خفیف و یا سرماخوردگی دچار هستند نباید از این دارو استفاده کنند. همچنین در صورت بروز هرگونه واکنش آلرژیک باید بلافاصله پزشک را در جریان قرار دهید. توصیه مهم درباره مصرف هر نوع قطره این است که در صورتی که دچار آسیب پرده گوش مثل پارگی آن شدهاید قبل از استفاده حتما موراد را به اطلاع پزشک معالج خود برسانید.
قطره بتامتازون (بتازونیت) برای گوش درد
قطره بتامتازون (Betamethasone) یا بتازونیت جهت رفع التهاب، سوزش و درد گوش به کار میرود. دقت کنید در صورت پارگی پرده گوش و یا سابقه داشتن هر نوع حساسیت دارویی قبل از مصرف قطره با پزشک مشورت کنید.
نحوه مصرف قطره بتامتازون (بتازونیت)
برای استفاده از قطره گوش بتامتارون یا بتازونیت باید دراز بکشید و سر خود را خم کنید. پس از آن لاله گوش را رو به عقب و بالا بکشید تا مجرای گوش برای ورود قطره کاملا باز باشد. پس از استفاده از قطره بتامتازون، یک الی دو دقیقه به همان حالت باقی بمانید. میزان مصرف قطره و دفعات استفاده آن در طول روز برای هر فرد متفاوت بوده و باید توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول هر ۳ ساعت ۲ الی ۳ قطره از این قطره در گوش چکانده شده و به تدریج مقدار آن کاهش مییابد.
عوارض قطره بتامتازون
در صورت مصرف صحیح طبق تجویز پزشک، قطره بتامتازون عارضه جدی خاصی به دنبال ندارد.
قطره گوش گلیسیرین فنیکه
قطره گوش گلیسیرین فنیکه (Glycerin pheniqe) از داروهای موضعی که علاوه بر نرم شدن جرم داخل مجرای گوش بر روی انواع باکتریها و قارچها و ویروسها اثر کشنده دارد. در واقع گلیسیرین در این ترکیب به عنوان حلال باعث نرم شدن جرم داخل مجرای گوش میشود. جهت نرم شدن جرم، قطره گلیسیرین فنیکه تجویز می شود.
بعد از نرم شدن جرم گوش با کمک ساکشن یا شست و شو کانال، گوش تماما پاک می شود. جرم موجود در مجرای شنوایی قطره گلیسیرین فنیکه را به خود جذب کرده و نرم می شود. قطره گلیسیرین فنیکه خاصیت ضد عفونی کننده هم دارد. از ریختن قطره گلیسیرین فنیکه به داخل چشم خودداری کنید در صورت ریختن دارو به داخل چشم فورا با آب شست و شو دهید و برای اطمینان از عدم آسیب به پزشک مراجعه کنید.
معمولا سالمندان به دلیل استفاده از سمعک و کاهش حرکات مجرای گوش، جرم گوش بیشتری در داخل مجرای شنوایی آنها جمع می شود و پیشنهاد می شود هر چندوقت یک بار گوش خود را معاینه کنند تا در صورت وجود جرم گوش اقدام به شست و شوی گوش با آب یا قطره گلیسیرین فنیکه کنند.
طرز استفاده و نحوه ی مصرف قطره گلیسیرین فنیکه
برای استفاده از قطره گوش گلیسیرین فنیکه باید دراز کشیده و سر خود را خم کنید. پس از آن لاله گوش را رو به عقب و بالا بکشید تا مجرای گوش برای ورود قطره گوش کاملا باز شود. پس از استفاده قطره، یک الی دو دقیقه به همان حالت باقی بمانید.
میزان مصرف قطره و تعداد دفعات استفاده از آن در طول روز برای هر فرد فرق می کند و باید توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول مقدار مصرف قطره گلیسیرین فنیکه قبل از شست و شو ۳ بار در روز و هر بار سه قطره به مدت ۳ روز است.
عوارض قطره گلیسیرین فنیکه
حساسیت، آسیب به مجرا یا پرده صماخ ناشی از تورم جرم گوش برخی از عوارض نادر در اثر استفاده از قطره گلیسیرین فنیکه هستند.
قطره کلوتریمازول
برای درمان عفونت گوش خارجی از نوع قارچی (که عمدتا در محیط های گرم و مرطوب رخ می دهد) مورد استفاده قرار می گیرد. خارش شاید یکی از اصلی ترین علایم وجود عفونت قارچی باشد. بیماری گوش شناگر یکی از عفونت های گوش خارجی است. جهت اطمینان از اینکه قطره گوش باعث بهبودی شده است بایستی نوار گوش گرفته شود. هنگام انجام نوار گوش ماهیت عفونت گوش و مقدار آن مشخص می شود.
نحوه مصرف
برای استفاده از قطره باید دراز کشیده و سر خود را خم کنید. پس از آن لاله گوش را رو به عقب و بالا بکشید تا مجرای گوش برای ورود قطره کاملا باز شود. پس از استفاده از قطره یک الی دو دقیقه به همان حالت باقی بمانید. میزان مصرف قطره و دفعات استفاده آن در طول روز برای هر فرد متفاوت بوده و باید توسط پزشک تعیین گردد.
قطره لامیژکس برای درد
قطره گوش لامیژکس معمولا جهت درمان عفونت گوش خارجی تجویز می شود. به عفونت گوش خارجی معمولا گوش شناگر نیز نیز گفته می شود.
قطره الکل بوریکه
یکی از درمان های اولیه مقابله با عفونت گوش است. جهت ضد عفونی کردن گوش بعد از شست و شو نیز استفاده می شود.
قطره اتودالر
جهت درمان درد گوش خارجی از قطره اتودالر استفاده می شود.
قطره گوش سیپلکس یا سیپروفلوکساسین
قطره سیپلکس یا سیپروفلوکساسین از دسته ی داروهای آنتی بیوتیک و آنتی باکتریال است. این قطره به منظور رفع التهاب و عفونت گوش تجویز می شود. معمولا برای التهاب یا عفونت گوش خارجی در بیماران دارای گوش شناگر استفاده می شود. قطره گوش سیپروفلوکساسین با توقف رشد باکتری ها، التهاب و عفونت را کاهش می دهد.
طریقه مصرف قطره سیپلکس
مقدار مصرف قطره سیپلکس توسط پزشک مشخص می شود. تا زمان برطرف شدن کامل عفونت، بایستی مصرف استفاده از قطره را ادامه داد. طول مدت مصرف دارو 7 روز است و دو روز اول در طول ساعات بیداری هر دو ساعت 1 الی 2 قطره است. در پنج روز بعدی هر چهار ساعت یک الی دو قطره استفاده شود.
آیا استفاده از قطره گوش عوارض دارد؟
استفاده از قطره باید با دستور پزشک انجام شود. در مواردی چون پارگی پرده گوش منع مصرف دارد.
آیا قطره گوش به حلق راه دارد؟
در مواردی که پرده گوش پاره باشد، قطره معمولا از طریق حلق بیرون می ریزد. توجه شود در این شرایط استفاده از قطره ممنوع است و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. استفاده از قطره گوش هنگامی که پرده گوش پاره یا سوراخ است جزو موارد عدم استفاده است.
کدام قطره برای خارش گوش مناسب است؟
برای درمان خارش گوش بایستی ماهیت و علت به وجود آوردنده خارش مشخص شود. آیا خارش گوش منشاء قارچی دارد؟ آسا منشاء آن عفونت است یا آلرژی؟ هنگام خرید قطره گوش از داروخانه حتما به این نکته توجه کنید که برای درمان خارش گوش باشد نه چیز دیگری.
قطره هیدروزن پراکسید یکی از قطره های ضدعفونی کننده مجرای گوش است که می تواند جهت درمان خارش گوش به شما کمک کند. دقت کنید که برای استفاده از قطره گوش مطمئن شوید پرده گوش سالم است و سوراخ نیست. اگر منشاء خارش گوش آلرژی و یا حساسیت مواد غذایی یا فصلی باشد می توانید از آنتی هیستامین استفاده کنید. بعضی اوقات این حالت در سالمندانی که از سمعک استفاده می کنند به وجود می آید که با ضد عفونی کردن قالب یا خود سمعک، منشاء خارش از بین می رود. توجه شود سمعک را با پد الکلی تمیز کنید و از پاشیدن مستقیم الکل به سمعک خودداری کنید.