دریافت نوبت از کلینیک
دریافت نوبت از کلینیک 

65281 449 021

10 صبح تا 7 عصــر هفت روز هفته

گوش و اجزای آن – 3 بخش مهم گوش انسان

اجزای گوش انسان و قسمت های مختلف

گوش انسان از سه بخش اصلی تشکیل شده است: گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی. هر یک از این بخش‌ها دارای ساختار و عملکرد متفاوتی است. گوش خارجی وظیفه جمع‌آوری صدا و هدایت آن به سمت گوش میانی را بر عهده دارد. گوش میانی با داشتن استخوانچه‌هایی بسیار کوچک، ارتعاشات صوتی را تقویت کرده و به گوش داخلی منتقل می‌کند. در نهایت، گوش داخلی این ارتعاشات را به سیگنال‌های عصبی تبدیل کرده و به مغز می‌فرستد تا ما صداها را بشنویم.

قسمت های مختلف گوش انسان

گوش انسان از سه بخش اصلی تشکیل شده است. سیستم شنوایی انسان به سه قسمت اصلی گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی تقسیم می شود.

گوش خارجی یا بیرونی

اولین قسمت از سیستم شنوایی انسان، گوش خارجی یا بیرونی می باشد که شامل لاله گوش و مجرای گوش می باشد. لاله گوش با استفاده از فرورفتگی ها و برآمدگی هایی که دارد صدا ها را جمع می کند و به مجرای گوش منتقل میکند.

مجرای گوش وظیفه ی انتقال صداها از بیرون به پرده ی گوش را برعهده دارد. مجرای گوش انسان بطور طبیعی جرم (سرومن) تولید میکند که باعث محافظت از سیستم شنوایی در برابر ورود حشرات و اجسام خارجی می شود.

جرم گوش بصورت طبیعی از مجرای گوش خارج می شود و دستکاری مجرا باعث افزایش تولید آن و بسته شدن گوش می شود. آنچه که ما نویز می نامیم در واقع امواج صوتی هستند که در هوا جریان می یابند و به وسیله لاله گوش جمع آوری می شوند و از طریق مجرای گوش به سمت پرده صماخ هدایت می شوند. پرده گوش انعطاف پذیر و دارای غشای دایره ای است. زمانی که امواج به آن برخورد می کنند به ارتعاش در می آید.

گوش و قسمت های مختلف آن

در قسمت خارجی گوش انسان کدام قسمت را می بینیم؟

از بین اجزای گوش که برای ما قابل رؤیت باشد تنها لاله ی گوش را می توان دید. در واقع لاله ی گوش قسمتی از کوش خارجی است و برای ما قابل مشاهده است. جهت مشاهده ی مجرای گوش و پرده ی گوش بایستی از اتوسکوپ کمک گرفت. بقیه ی اجزای گوش غیر قابل مشاهده هستند.

 گوش میانی

دومین بخش از سیستم شنوایی انسان گوش میانی می باشد. گوش میانی شامل پرده ی گوش و استخوانچه ها می باشد. گوش میانی با استفاده از شیپور استاش با حلق در ارتباط است.

وظیفه ی شیپور استاش برقرار کردن تعادل فشار هوای گوش میانی می باشد. پرده گوش صدا های دریافتی از کانال گوش را با استفاده از ارتعاشات خود با استخوانچه ها منتقل می کند. پرده ی گوش از سه لایه تشکیل شده است.

گوش داخلی انسان

گوش داخلی شامل حلزون و مجاری نیم دایره ای و عصب گوش است. حلزون گوش وظیفه ی تبدیل ارتعاشات استخوانچه ها به سیگنال های الکتریکی را بر عهده دارد. حلزون گوش حاوی مایع مخصوصی است که سلول های مویی بسیار حساسی را درون خود جای داده است. هر قسمت از حلزون مخصوص شنیدن صداهایی با فرکانس خاصی است. مثلا صداهایی دارای فرکانس پایین (بم) در قسمت نوک حلزون و صداهایی دارای فرکانس بالا (زیر) در قسمت قاعده حلزون بیشترین تحریک را ایجاد می کند.

حلزون گوش سیگنالهای الکتریکی تولید شده توسط سلول های مویی خود را به عصب گوش تحویل می دهد. عصب گوش اطلاعات دریافتی از حلزون گوش را به مغز انسان تحویل میدهد تا بصورت اطلاعات شنوایی پردازش گردد. مجاری نیم دایره ای گوش داخلی وظیفه ی تعادل و حفظ ثبات را بر عهده دارد. مجاری نیم دایره ای دو طرف با یکدیگر بصورت زوجی هماهنگ هستند و این مساله باعث ایجاد تعادل دوطرفه می شود. آسیب به هرکدام از بخش های اصلی گوش انسان باعث بروز افت شنوایی خواهد شد که شامل انواع مختلفی می باشد.

قسمت های مختلف گوش

پاسخ به یک سؤال

استخوانهای کوچک گوش بین پرده گوش و بخش حلزونی شکل گوش قرار دارد.

استخوانچه های گوش میانی از اجزای مهم هستند

استخوانچه های گوش بسیار کوچک اند و شامل سه قسمت چکشی (متصل به پرده ی گوش)، سندانی و رکابی (متصل به حلزون گوش) می باشد. این استخوانچه ها همراه با پرده گوش ارتعاش می یابند و امواج صوتی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند.

علاوه بر این گوش میانی دارای عضلات کوچکی است که به استخوانچه ها متصل می باشد. در هنگام مواجهه با صداهای بلند و ناگهانی منقبض میشود و باعث سرکوب صدا می گردد تا به سیستم شنوایی آسیب وارد نشود. گوش میانی حفره ای پر از هوا می باشد که به وسیله پرده گوش و یا همان پرده صماخ از گوش خارجی جدا شده است.

استخوان چکشی

استخوان چکشی بخاطر شکل آن این اسم را دارد. استخوان چکشی از یک طرف به پرده گوش و از طرفی دیگر به استخوان سندانی متصل شده است.

استخوان سندانی

استخوان سندانی لرزش ایجاد شده را از استخوان چکشی گرفته و به استخوان رکابی انتقال می دهد.

استخوان رکابی گوش

یکی از کوچکترین استخوان های بدن ما انسان ها استخوان رکابی است. استخوان رکابی مسئول انتقال صدا از بیرون به داخل مایع گوش حلزون است.

اجزای گوش انسان

اجزای مؤثر و مهم در شنوایی گوش انسان

هرکدام از اجزای گوش در شنیدن ما تاثیر خود را دارند. به طوریکه با از دست دادن هر کدام مقداری افت شنوایی پیدا می کنیم. عصب شنوایی و حلزون گوش مهمترین اجزا در شنوایی ما انسان ها هستند. وقتی پرده گوش پاره می شود تنها 30 الی 40 درصد شنوایی ما کاسته می شود.

وظایف گوش انسان چیست؟

وظیفه ی گوش انسان تنها شنیدن نیست. گوش انسان از دو بخش شنوایی و تعادل تشکیل شده است. در گوش بخش مجاری نیم دایره ای وظیفه ی حفظ تعادل ما را برعهده دارد. پس حفظ تعادل و شنوایی از وظایف گوش هستند. بررسی سیتم شنوایی و گوش انسان با کمک نوار گوش است.

آناتومی گوش داخلی انسان

گوش داخلی در قسمت پتروس استخوان تمپورال قرار گرفته است. گوش داخلی دارای مچاری پر شده از مایع است. دریچه ی بیضی به یک اتاقک به نام دهلیز باز می شود. در واقع این اتاقک حلزون و مجاری نیم دایره ای را از یکدیگر جدا می کند. ساختمان های شنوایی شامل ارگان های حسی تعادل و شنوایی در داخل مجموعه ای از مجرای غشایی قرار گرفته اند.

Picture of سرور فتحی
سرور فتحی

سرور فتحی بیرانوند متخصص شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و مدیر کلینیک شنوایی سنجی، تجویز سمعک و سرگیجه آریاشهر مولف کتاب” توانبخشی شنوایی و زبان آموزی کودکان زیر۷سال دارای تقص شنوایی” و با سابقه ی 10 سال فعالیت در زمینه شنوایی شناسی ، تجویز سمعک و سرگیجه

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − سیزده =