اگر علائمی دارید که نگران ابتلا به سرطان گوش هستید، ابتدا آرامشتان را حفظ کنید چون این نوع سرطان بسیار نادر است. در ادامه این مطلب میخواهیم علائم سرطان گوش را در کلینیک شنوایی سنجی جهان سمعک بررسی کنیم. کافی است در صورت مشاهده این نشانهها، به موقع به متخصص مراجعه کنید.
فهرست مطالب
سرطان گوش چیست؟
سرطان گوش (Ear cancer) به معنای رشد بیش از اندازه سلولها و ایجاد تومور در قسمتهای مختلف گوش است. اغلب سرطانهای گوش روی پوست قسمتهای خارجی آن به وجود میآیند و به عنوان سرطان لاله گوش شناخته میشوند. اما تومور شنوایی هم میتوانند در گوش میانی یا کانال گوش به ایجاد شوند. سایر انواع سرطان گوش نیز میتوانند در بخشهای دیگر آن به وجود بیایند:
- سرطان پرده گوش
- سرطان استخوان تمپورال (استخوان بالای گوش)
- سرطان در استخوانچهها (استخوانهای شنوایی)
- سرطان ماستوئید (استخوان پشت گوش)
- سرطان عصب حرکتی صورت
- سرطان گوش داخلی در بخشهای مرتبط با شنوایی و تعادل
سرطان گوش چه علائمی دارد؟
علائم سرطان گوش به نوع، مرحله و محل سرطان در گوش ارتباط دارد. بر این اساس ممکن است برخی از نشانههای زیر دیده شوند:
- هرگونه تغییر در پوست روی گوش خارجی مانند ضخیم یا فلسی شدن
- برآمدگیهای سفید یا قرمز
- درد گوش
- ترشح گوش
- ایجاد خالهای جدید و زیاد
- اختلال شنوایی
- خونریزی گوش
- از دست دادن حس چشایی در یک طرف زبان
علت سرطان گوش چیست؟
هنوز علت دقیق ایجاد سرطان در گوش میانی و داخلی مشخص نیست. اما عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به سرطان گوش را افزایش دهند:
- قرارگرفتن مداوم و طولانیمدت در برابر اشعه خورشید
- داشتن پوست روشن (عامل خطر سرطان پوست گوش)
- عفونت مزمن گوش که بیشتر در گذشته از عوامل سرطان گوش بود. طبق سایت cancerresearchuk در دهههای گذشته، بسیاری از افرادی که ۲۰ تا ۳۰ سال عفونت و ترشح ناشی از عفونت گوش میانی را گزارش کردند، بعدا به سرطان گوش میانی یا ماستوئید مبتلا شدند.
- مشکلات ارثی مانند نوروفیبروماتوز (NFS)
- سیگار کشیدن یا قرار گرفتن مداوم در معرض دود سیگار
- رادیوتراپی برای درمان سرطان یا مشکلات پوستی سر و گردن
- گونههای پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که با سرطانهای سر و گردن مرتبط هستند. برخی تحقیقات نشان میدهند که HPV ممکن است در ایجاد مستقیم سرطان گوش یا سرطانهای مجاور که به گوش گسترش مییابد، نقش داشته باشد.
- استفاده نادرست از گوشپاککن که باعث ایجاد زخم مزمن در گوش شود.
آدنوکارسینومای گوش – سرطان گوش میانی
آدنوکارسینوم گوش توموری نادر است که از مخاط گوش میانی منشأ میگیرد. این نوع سرطان گوش میتوانند در گوش میانی ایجاد شود یا از محل دیگری از بدن، به گوش میانی سرایت کرده باشد. این بیماری معمولا در سنین جوانی رخ میدهد. علائم سرطان گوش میانی عبارتند از:
- ترشحات از گوش که ممکن است خونی باشد.
- کم شنوایی
- گوش درد
- ناتوانی در حرکت دادن صورت در سمت گوش آسیب دیده
- ضعف در عضلات صورت
- سر درد
- انواع وزوز گوش
- سرگیجه
- عدم تعادل
سرطان پوست گوش
سرطان پوست یا کارسینوما در هر نقطه از بدن از جمله گوش امکان دارد. کارسینومای سلولهای بازارل، ملانوما، کارسینومای سیستیک آدنوئید و آدنو کارسینوما از انواع سرطان پوست گوش هستند. کارسینومای سلولهای سنگفرشی شایعترین نوع سرطان پوست گوش است. سرطان سلول سنگفرشی ۸۰درصد سرطان های مجرای گوش را شامل میشود و علائم زیر را دارد:
- لکه های قرمز پوسته پوسته
- زخمهای باز
- خشن و ضخیم شدن پوست
- ضایعههای زگیل مانند
- نواحی برآمده با مرکز فرو رفته
- پوسته شدن همراه با خارش یا خونریزی
استفاده از ضدآفتاب و پوشش و اجتناب از برنزه کردن بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری است.
تومور غدد پاروتید گوش
غدد پاروتید درست در جلوی گوش قرار دارند و بزرگترین غدد بزاقی بدن هستند. حدود ۷۰درصد از تومورهای بزاقی مربوط به غدد پاروتید گوش بوده و بیشتر آنها خوشخیم هستند. با این حال، بیشتر کارسینومهای سلول آسینیک یا تومورهای سرطانی غدد بزاقی از غدد پاروتید شروع میشوند. در صورت عدم درمان، سرطان غدد پاروتید میتواند به گوش گسترش پیدا کند. سرطان گوش هم میتواند مستقیما به غدد پاروتید یا گرههای لنفاوری داخل این غدد، منتقل شود.
تفاوت سرطان گوش و عفونت چیست؟
گاهی اوقات علائم سرطان گوش و عفونت با هم اشتباه گرفته میشوند:
- گوش درد
- ترشح از گوش
- کم شنوایی
- خونریزی از گوش
اگر تشخیص پزشک عفونت بوده است اما همچنان ترشح دارید یا نگران سرطان هستید، حتما نظر یک متخصص دیگر را هم بپرسید.
روش تشخیص سرطان در گوش چگونه است؟
با ۳ روش بیوپسی، تصویربرداری و شنوایی سنجی میتوان تشخیص دقیق سرطان در ناحیه گوش را انجام داد.
بیوپسی برای تشخیص سرطان گوش
بیوپسی تنها راه برای تأیید تشخیص سرطان است. در این روش، مقدار کمی از بافت (بیوپسی) از ناحیه غیرطبیعی گوش برداشته میشود. سپس یک پزشک متخصص (پاتولوژیست) این بافت را زیر میکروسکوپ بررسی میکند. قبل از انجام بیوپسی، معمولا یک بیحسکننده موضعی برای بیحس کردن ناحیه استفاده میشود تا دردی احساس نشود. در مواردی که بیوپسی از گوش میانی دشوار باشد، ممکن است به جای بیحسی موضعی، از بیهوشی عمومی استفاده شود. معمولا از گوش داخلی بیوپسی نمیگیرند، زیرا دسترسی به این ناحیه بدون آسیب رساندن به ساختارهای اطراف آن بسیار دشوار است.
اسکن برای تشخیص گستردگی سرطان در ناحیه گوش
اگر بیوپسی سرطان را تایید کند، ممکن است MRI یا سیتیاسکن تکمیلی هم انجام شود. این اسکنها نشان میدهند که سرطان دقیقا چه نواحی را درگیر کرده و چقدر پیشرفت داشته است. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا درباره نوع درمان و انجام جراحی تصمیم بگیرد. گاهی ممکن است اسکن قبل از انجام بیوپسی انجام شود، بهویژه اگر انجام بیوپسی امکانپذیر نباشد. برای مثال، اگر سرطان در محلی قرار داشته باشد که دسترسی به آن برای بیوپسی دشوار است. PET-CT نیز برای بررسی انتشار سرطان به بخشهای دیگر بدن انجام میشود.
تست شنوایی برای تشخیص سرطان در گوش
گاهی برای بررسی میزان آسیب به شنوایی بیمار، روشهای مختلف شنوایی سنجی و نوار گوش در کلینیک انجام شود. گاهی این آزمایش برای بررسی میزان شنوایی گوش دیگر که تحت درمان نیست، انجام میشود. در سرطان گوش بدخیم ممکن است شنوایی گوش تحت درمان کاهش یابد یا از بین برود که در اینصورت انواع سمعک نیز کمک کننده است.
درمان سرطان گوش چیست؟
مسیر درمان سرطان گوش به محل، نوع، گستردگی، اندازه تومور، خوشخیم یا بدخیم بودن، منشا و شرایط بیمار بستگی دارد. اما معمولا ترکیبی از روشهای دارویی، شیمیدرمانی، رادیوتراپی و جراحی استفاده میشود.
جراحی سرطان گوش
طی جراحی تومور همراه با ناحیهای از بافت اطراف سالم آن برداشته میشود تا احتمال بازگشت سرطان کمتر شود. جراحی ممکن است شامل برداشتن برخی از قسمتها یا همه بخشهای زیر باشد:
- مجرای گوش
- بخشی یا تمام استخوان تمپورال
- گوش میانی
- گوش داخلی
رادیوتراپی سرطان در گوش
در رادیوتراپی از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی گوش استفاده میشود. ممکن است رادیوتراپی درمان اصلی باشد یا پس از جراحی برای اطمینان از عدم بازگشت بافت سرطانی، انجام شود. رادیوتراپی معمولا ۴ تا ۷ هفته نیاز به تکرار دارد.
شیمی درمانی برای سرطان های گوش
در روش شیمیدرمانی از داروهای ضد سرطان خوراکی یا تزریقی برای از بین بردن سلولهای سرطانی گوش استفاده میشود. شیمیدرمانی به خودی خود سرطان گوش را درمان نمیکند، اما در صورت عود سرطان یا زمانی که بیمار نمیتواند درمانهای دیگری داشته باشد و همچنین در صورت پیشرفت بیماری، برای کند کردن پیشرفت استفاده میشود. همچنین در کنار جراحی و رادیوتراپی، به جلوگیری از عود بیماری و از بین رفتن کامل آن کمک میکند.
سخن پایانی
سرطان در قسمتهای مختلف گوش نادر است. توده یا تومورهایی که در کانال گوش یا قسمت خارجی آن به وجود میآیند، معمولا ناشی از سرطان پوست یا سرطان ساختارهای اطراف گوش مثل غدد لنفاوی هستند.
سوالات متداول
- آیا سرطان گوش شایع است؟
خیر، سرطان گوش داخلی بسیار نادر است. اما بین ۶ تا ۱۰درصد از سرطانهای پوست روی پوست گوش خارجی اتفاق میافتند که باز هم درصد بالایی نیست.
- آیا سرطان گوش میتواند بر تعادل اثر بگذارد؟
اگر سرطان در گوش داخلی یا میانی باشد و روی ساختارهای مرتبط با حس تعادل اثر بگذارد، بله امکان دارد باعث مشکلاتی مثل عدم تعادل و سرگیجه شود.
- آیا تومور گوش همیشه سرطانی است؟
خیر، همه تورموها یا تودههای گوش سرطانی نیستند. بسیاری از آنها بیخطر و خوشخیم هستند اما ممکن است به دلیل فشار فیزیکی، اندازه بزرگ یا محل قرارگیری نیاز به جراحی یا سایر درمانها وجود داشته باشد.