سرگیجه در بارداری دلایل و علل مختلفی دارد، از جمله مهم ترین علت آن می توان به افزایش ضربان قلب و تغییرات فشار خون اشاره کرد. افزایش ضربان قلب و تغییرات فشارخون موجب علایمی چون احساس سبکی سر و سرگیجه در زنان باردار می شود. از مهم ترین زمان ها در دوران بارداری سه ماهه دوم و سه ماهه سوم است که در آن رحم در حال افزایش سایز است؛ و این موضوع باعث فشار به عروق خونی و به دنباله ی آن احساس سرگیجه می شود.
معمولاً احساس سرگیجه در دوران بارداری متداول است. هنگام سرگیجه احساس می کنید اتاق در حال چرخش است یا ممکن است احساس ضعف، عدم ثبات یا ضعف کنید. کم خونی و کاهش آب بدن از شایع ترین علل سرگیجه در دوران بارداری است. برای آگاهی از دلایل احتمالی سرگیجه در بارداری و اینکه برای مدیریت علایم آن چه کاری می توانید انجام دهید، ادامه مطلب را بخوانید.
سرگیجه در بارداری
در صورتیکه هنگام بلند شدن یا هنگام نشستن (از حالت خوابیده به نشسته) دچار سرگیجه شوید و در حد چند ثانیه و با احساس سبکی سر همراه بود این نشانه ای از افت فشار خون است و جای نگرانی ندارد، تنها کافی است تغییر پوزیشن به آرامی انجام شود.
یکی دیگر از علل سرگیجه های بارداری نوع ویار مادر است. مادرانی که در سه ماهه اول علاقه ی زیادی به غذاهای شور، نمک، چربی، زیتون، سبزیجاتی چون کرفس، اسفناج، قهوه، چای، نوشابه، کاکائو دارند ممکن است سرگیجه را تجربه کنند.
بعضی مادران باردار ممکن است در معرض تغییر فشار گوش و جابجایی مایع گوش باشند. در چنین حالتی لازم است حتما رژیم غذایی خود را رعایت کنند. همچنین مادرانی که در دوره ی سه ماهه اول استفراغ زیادی داشته باشند، نیز به علت افت فشار دائمی در معرض احساس سبکی سر و سرگیجه هستند.
این مورد بالا هم با مشورت با پزشک زنان قابل کنترل است. مورد دیگر کمبود کلسیم، ویتامین D، کم خونی و یا اختلالات هورمونی نیز می توانند باعث اختلال در گوش داخلی و به دنباله ی آن سرگیجه به دنبال حرکت سر و یا بدن شوند.
در این مورد لازم است در دوران بارداری حتما از نظر مکمل های غذایی و کمبود ویتامین ها توسط متخصص تغذیه بررسی و تحت نظر باشند. سرگیجه در مادران باردار همچنین می تواند به دنباله ی اضطراب و استرس به وجود بیاید.
که در این حالت حفظ آرامش توسط مادر و ایجاد محیط آرام و به دور از استرس توسط اعضای خانواده برای سلامت مادر و جنین لازم است. چنانچه کنترل نشود، بهتر است تحت نظر متخصص روانپزشک مدیریت شود.
علت سرگیجه در بارداری
علت سرگیجه در زنان می تواند دلایل زیادی داشته باشد. از طرفی سرگیجه یکی از علائم شایع بارداری است که در حدود 70 درصد از زنان باردار رخ می دهد. سرگیجه در بارداری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
- افت فشار خون: در اوایل بارداری، بدن برای تأمین خون کافی برای جنین، حجم خون خود را افزایش می دهد. این افزایش حجم خون می تواند باعث افت فشار خون شود که منجر به سرگیجه می شود.
- تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث شل شدن رگ های خونی شود. این شل شدن رگ های خونی می تواند باعث کاهش جریان خون به مغز شود که منجر به سرگیجه می شود.
- کم آبی بدن: کم آبی بدن می تواند باعث کاهش حجم خون و کاهش فشار خون شود که منجر به سرگیجه می شود.
- اختلالات پزشکی: در برخی موارد، سرگیجه در بارداری می تواند نشانه یک اختلال پزشکی مانند کم خونی، پره اکلامپسی، یا دیابت بارداری باشد. کم خونی زمانی اتفاق می افتد که بدن به اندازه کافی گلبول های قرمز سالم ندارد. پره اکلامپسی یک بیماری جدی است که می تواند در دوران بارداری رخ دهد و باعث فشار خون بالا، تورم، و پروتئین در ادرار می شود. دیابت بارداری یک نوع دیابت است که در دوران بارداری رخ می دهد.
سرگیجه در بارداری معمولاً خفیف است و به خودی خود برطرف می شود. با این حال، اگر سرگیجه شدید است یا با علائم دیگری مانند سردرد، تهوع، یا استفراغ همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید.
شایع ترین علت سرگیجه در بارداری تغییرات هورمونی است
به محض باردار شدن، سطح هورمون شما تغییر می کند تا به افزایش جریان خون در بدن کمک کند. این کمک می کند تا کودک در رحم رشد کند. افزایش جریان خون می تواند باعث تغییر فشار خون شما شود. اغلب اوقات، فشار خون شما در دوران بارداری کاهش می یابد، همچنین به عنوان فشار خون پایین یا فشار خون پایین شناخته می شود. فشار خون پایین می تواند باعث سرگیجه شما شود، خصوصاً هنگام حرکت از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده. به طور کلی، فشار خون پایین جای نگرانی نیست و پس از بارداری به سطح طبیعی خود باز می گردد.
نکاتی که می تواند موجب کاهش سرگیجه در بارداری شود
- به طور منظم آب بنوشید تا از کم آبی بدن جلوگیری کنید.
- از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
- اگر احساس سرگیجه کردید، دراز بکشید یا بنشینید و سر خود را پایین بیاورید.
- از غذاهای پرادویه و چرب خودداری کنید.
اگر سرگیجه شما ناشی از افت فشار خون باشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای افزایش فشار خون شما تجویز کند.
چه موقع بخاطر سرگیجه نیاز است به پزشک مراجعه کنیم؟
شما همیشه باید سرگیجه و سایر علائم را با پزشک خود در میان بگذارید. در برخی موارد، ممکن است به فوریت پزشکی نیاز داشته باشید؛ مانند موارد زیر:
- تاری دید
- اختلال تکلم
- اختلال بینایی
- دو بینی
- گزگز صورت
- ضعف عضلانی
- درد قفسه ی سینه
- خونریزی واژینال
سرگیجه در بارداری و جنسیت
بسیاری از زنان باردار می پرسند آیا سرگیجه در دوران بارداری ارتباطی به جنسیت جنین دارد؟ باید بگوییم ارتباطی بین سرگیجه در بارداری و جنسیت جنین وجود ندارد. سرگیجه در بارداری می تواند در زنان باردار با هر جنسیتی رخ دهد. برخی از باورهای رایج وجود دارد که سرگیجه در بارداری بیشتر در زنان باردار با جنین پسر رخ می دهد. با این حال، هیچ مدرک علمی برای حمایت از این باورها وجود ندارد.
علل سرگیجه در اوایل بارداری
تمام علل سرگیجه در اوایل بارداری در بالا ذکر شد اما یک دلیل کمتر شایع و نادر سرگیجه در اوایل بارداری، می تواند ناشی از حاملگی خارج رحمی باشد. این حالت زمانی اتفاق می افتد که تخمک در خارج از رحم بارور شده باشد.
سرگیجه در سه ماهه دوم بارداری
برخی از دلایلی که شما در سه ماهه اول سرگیجه تجربه می کنید ممکن است به سه ماهه دوم منتقل شود، مانند فشار خون پایین یا تهوع و استفراغ شدید. شرایط دیگری نیز ممکن است با پیشرفت بارداری به وجود بیاد که باعش سرگیجه شود.
خوابیدن روی پشت
خوابیدن به پشت نیز در دوران بارداری می تواند باعث سرگیجه شود. این به این دلیل است که در اواخر بارداری به پشت خوابیدن می تواند باعث شود رحم در حال انبساط از برگشت خون از اندام تحتانی به قلب را بگیرد. این انسداد می تواند باعث سرگیجه و همچنین سایر علائم آزار دهنده شود.
سرگیجه در سه ماهه سوم بارداری
بسیاری از دلایل سرگیجه در سه ماهه اول و دوم می تواند در اواخر بارداری باز باعث ایجاد سرگیجه شود. بسیار مهم است که در سه ماهه سوم بارداری مرتباً به پزشک مراجعه کنید تا شرایط بالقوه خطرناکی را که می تواند باعث سرگیجه شود، کنترل شود. مراقب علائمی مانند احساس ضعف باشید، چرا که احتمال زمین خوردن را افزایش می دهد، خصوصاً در سه ماهه سوم بارداری. در صورت همچین علایمی سعی کنید کمتر بایستید.
2 پاسخ
سلام یعنی سرگیجه هیچ ارتباطی با جنسیت نداره؟
پس چرا قدیمی ها میگفتن اگه سرگیجه بگیریم احتمالا زیاد جنسیت جنین پسره؟
تاکنون هیچ مستنداتی مبنی بر ارتباط سرگیجه با جنسیت کودک در دوران بارداری وجود ندارد و به نحوی ثابت نشده است.